Івано-Франківська селищна рада
Україна, Львівська область, Яворівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Біосферний резерват «Розточчя»

Дата: 24.11.2022 16:25
Кількість переглядів: 550

Фото без опису

Рішенням 23-ї сесії Міжнародної координаційної ради програми МАБ ЮНЕСКО (29 червня 2011 р. в м. Дрезден) Українське Розточчя включено до Всесвітньої мережі біосферних резерватів.

Біосферний резерват (БР) – це територія суходільних, прибережних, морських екосистем або їх поєднання, яка визнана міжнародною програмою ЮНЕСКО Людина і Біосфера. Вони утворюються з метою демонстрування збалансованих відносин між людством та біосферою. Завданням БР є збереження біологічного різноманіття, природних ресурсів і їх стале використання. Сталий розвиток передбачає встановлення балансу між задоволенням сучасних потреб людства та захистом інтересів майбутніх поколінь, включаючи їх потребу в безпечному і здоровому довкіллі.
Біосферний резерват «Розточчя» розташований на території двох адміністративних районів Львівщини – Яворівському і Львівському (колишньому Жовківському).
Загальна площа біосферного резервату – 74416 га, в розрізі адміністративних районів: Яворівський – 55313 га; Львівський – 19103 га.
Біосферний резерват «Розточчя» займає приблизно 30% площі Українського Розточчя.
В склад біосферного резервату «Розточчя» увійшли:
• Природний заповідник «Розточчя» – 2084,5 га;
• Яворівський національний природний парк – 7108 га;
• регіональний ландшафтний парк «Равське Розточчя» – 19103 га;
• орнітологічний заказник «Янівські чаплі» – 16 га;
• заповідне урочище «Немирів» – 276 га;
• землі зони співробітництва, що не належать до природно-заповідного фонду України – 45828 га.
Біосферні резервати  повинні включати в себе три зони:
• заповідну – для виконання функції довготермінової охорони;
• буферну, яка оточує або прилягає до центральної зони або зон, є чітко окресленою в просторі, де можлива діяльність, що не суперечить охоронним функціям;
• транзитна – зона співробітництва, в якій пропагується і розвивається практика збалансованого управління ресурсами.
В структурі резервату «Розточчя» передбачено зонування на заповідне ядро, яке становить 3314,6 га, буферну зону – площею 10874,2 га і транзитну зону, яка складає 60227,2 га.
Основні функції, що покладаються на біосферні резервати:
охоронна – збереження біологічного і ландшафтного різноманіття;

Фото без опису


розвитку – яка полягає у підтриманні сталого економічного, соціального та культурного розвитку;
логістична (наукова) – полягає у реалізації програм екологічних досліджень на базі біосферного резервату, організації системи моніторингу за природними і антропогенними змінами.
Функціонування біосферного резервату передбачає:
- поглиблення міжнародної співпраці у сферах: охорони довкілля, науки, освіти, культури, бізнесу;
- впровадження зелених технологій;
- відкриваються ширші можливості для залучення іноземних інвестицій та отримання грантів для усіх суб’єктів БР «Розточчя».
У біосферному резерваті існують сприятливі умови для інтеграції цілей збереження природи, раціонального використання та відновлення природних ресурсів, підтримання традиційного лісо-землекористування, розвитку рекреації, національного та міжнародного туризму, що, загалом, дозволить забезпечити сталий соціально-економічний розвиток даного регіону.
Співпраця між cуб’єктами біосферного резервату – природоохоронними, лісогосподарськими, сільсько-господарськими, культурними, підприємницькими та адміністративними регіональними установами та організаціями сприятиме сталому розвитку регіону за рахунок збалансованого розвитку сільського, лісового, рибного господарства, приватного будівництва, рекреаційної та туристичної сфери на місцевому та національному рівні. Розвиток туристичної індустрії сприятиме покращенню працевлаштування місцевого сільського населення та дрібного бізнесу. Такий сценарій розвитку народно-господарського комплексу сприятиме надходженню інвестиційних ресурсів у регіоні, покращуватиме умови суспільного та економічного життя, сприятиме соціо-економічній та екологічній стабільності в регіоні.
На 31-й сесії Міжнародної координаційної ради Програми ЮНЕСКО ʺЛюдина і біосфераʺ, 19 червня 2019 р. прийнято рішення про створення Міжнародного біосферного резервату ʺРозточчяʺ.
Загальна площа транскордонного українсько-польського резервату становить 371 902 га, зона природоохоронного ядра займає 12 474 га або 3,36 % усієї площі, натомість буферна зона складає 92 193 га (24,78 %), найбільшу площу має транзитна зона – 267 236 га або 71,86 % від загальної площі. З польської сторони резерват займає площу 297 015 га (79,86 %), а з української – 74 887 га (20,14 %).

Отримання статусу транскордонного біосферного резервату є визнанням на міжнародній арені визначних природних, ландшафтних і культурних цінностей регіону Розточчя та його значної ролі у загальній системі охорони природи в Україні і Польщі. Внесення регіону Розточчя до Програми МАБ створює можливості для його кращої ідентифікації на картах України і Польщі, гарантує престиж, який мають об’єкти ЮНЕСКО.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь