Яворівська ДПІ: Як перереєструвати ПРРО?

Дата: 16.09.2023 09:07
Кількість переглядів: 134

Фото без опису

Яворівська ДПІ: Як перереєструвати ПРРО?

 

Відповідно до пункту 8 розділу II Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.06.2020 № 317 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року

№ 547» (далі – Порядок №317) перереєстрація програмного реєстратора розрахункових операцій (далі

– ПРРО) здійснюється у разі зміни найменування (прізвища, імені, по батькові (за наявності)) або податкового номера суб’єкта господарювання (без державної реєстрації припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця), найменування або адреси господарської одиниці, де використовується ПРРО.

 

Для перереєстрації подається Заява про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (ідентифікатор форми J/F 1316605) (додаток 1 до Порядку №317) (далі – Заява) з позначкою «Перереєстрація».

 

При цьому, заява про внесення змін у дані про ПРРО подається у разі змін даних, що вказуються у Заяві, що не потребують перереєстрації (зміни назви ПРРО тощо) (пункт 9 розділ II Порядку №317).

 

Пунктом 10 розділу II Порядку №317 передбачено, що перереєстрація та внесення змін у дані про ПРРО здійснюється у порядку та строки, встановлені для реєстрації.

 

Заява про проведення перереєстрації або внесення змін у дані про ПРРО подається суб’єктом господарювання за умови направлення останнього фіскального звітного чека та закриття останньої зміни на такому ПРРО згідно з розділом V Порядку №317.

 

Згідно з пунктом 11 розділу II Порядку №317 у разі зміни місцезнаходження або місця проживання, включення/ невключення суб’єкта господарювання до Реєстру великих платників податків, реорганізації контролюючих органів чи з інших причин, унаслідок яких змінюється контролюючий орган, в якому суб’єкт господарювання обліковується як платник податків за основним місцем обліку, протягом двох робочих днів після переведення платника податків на обслуговування до контролюючого органу за новим місцем обліку засобами інформаційно-телекомунікаційної системи ДПС здійснюється перереєстрація ПРРО до контролюючого органу за новим основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків.

 

Яворівська ДПІ: «Гаряча лінія» – про використання РРО/ПРРО

 

У середу 13 вересня, Яворівській ДПІ ГУ ДПС у Львівській області відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». На запитання платників податків відповідала старший державний інспектор Яворівської ДПІ Наталія Британ.

 

Платників цікавили питання: кому обов’язково необхідно використовувати РРО/ПРРО, для кого не потрібно використовувати РРО/ПРРО, умови реєстрації РРО/ПРРО для ФОП, тощо.

 

Податківець повідомила, що відповідно до вимог Податкового кодексу України обов’язок використання РРО/ПРРО під час здійснення розрахункових операцій з 01.01.2022 року є у всіх суб’єктів господарювання, що здійснюють розрахункові операції незалежно від виду діяльності та обсягу доходу за винятком фізичних осіб-підприємців - платників єдиного податку 1-ї групи.

 

Платник, який зобов’язаний зареєструвати РРО/ПРРО, повинен перебувати на обліку в контролюючому органі та мати на обліку господарську одиницю, де буде використовуватись РРО/ПРРО (повідомлення 20-ОПП). Реєстрація РРО-ПРРО здійснюється на підставі Заяви про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО, що подається у електронній формі через Електронний кабінет.

 

Платники отримали детальні відповіді на всі поставлені питання.

 

Яворівська ДПІ: Робоча зустріч з питань застосування РРО/ПРРО на території села, селища

 

Начальником Яворівської ДПІ ГУ ДПС у Львівській області Петром Шотом проведено робочу зустріч з платниками податків, діяльність яких проводиться на території смт. Шкло з питань застосування РРО/ПРРО ФОП – платниками єдиного податку на території села, селища.

 

Фахівець податкової звернув увагу, що Постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 року № 1336 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2021 року № 1359) (далі – Постанова № 1336) затверджений Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій (далі – Перелік).

 

Пунктом 1 Переліку встановлено, що суб’єкти підприємницької діяльності у тому числі фізичні особи

– підприємці, які сплачують єдиний податок, мають право здійснювати розрахунки без застосування РРО та/або ПРРО з використанням РК та КОРО при здійсненні роздрібної торгівлі на території села, селища товарами (крім підакцизних товарів).

 

Пункт 1 Переліку не застосовується за наявності хоча б однієї з таких умов:

 

така роздрібна торгівля здійснюється в торговельному об’єкті, в якому також здійснюється торгівля підакцизними товарами;

 

такими фізичними особами – підприємцями також здійснюється дистанційна торгівля, зокрема, через Інтернет;

 

сільськими, селищними, міськими радами прийнято рішення про обов’язкове застосування на території села РРО та/або ПРРО для форм і умов проведення діяльності, визначених у п. 1 Переліку.

 

Згідно з п. 2 Постанови № 1336 установлено граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг), у разі перевищення якого застосування РРО та/або ПРРО є обов’язковим, для форм та умов проведення діяльності, зокрема, визначених у п. 1 Переліку – 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів).

 

Яворівська ДПІ: Зустрічі РРО/ПРРО

 

Нещодавно, фахівці Яворівської ДПІ ГУ ДПС у Львівській області провели робочі зустрічі з платниками податків в торгових точках міста.

 

Мета даного спілкування - покрокова деталізація реєстрації та переваги використання програмного РРО. Під час діалогу з платниками податків податківці наголошують, що обов’язок кожного підприємця, окрім спрощенців І групи, використовувати реєстратор розрахункових операцій або як альтернативу класичній касовій техніці програмні РРО.

 

Також податківці акцентували, платникам варто врахувати, що з 1 жовтня під час проведення фактичних перевірок податкові інспектори мають право накладати штрафи.

 

Платникам розповіли про реєстрацію ПРРО в «4 кроки» та поінформували, що на сайті ДПС розміщений банер «Програмні РРО» з актуальною інформацією щодо застосування ПРРО: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/ .

 

Під час зустрічі податківці презентували платникам тематичні пам'ятки з деталізованою інформацією щодо реєстрації ПРРО та розмірів штрафів.

 

Декларацію про майновий стан і доходи за минулий рік з метою отримання податкової знижки можна подати до 31 грудня

 

Яворівська ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області нагадує, що декларацію про майновий стан і доходи за 2022 рік з метою отримання податкової знижки можна подавати до 31 грудня 2023 року.

 

Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься (п.п. 166.4.3 Кодексу).

 

Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

 

Нагадаємо, що статтею 166.3 Податкового кодексу України визначено перелік витрат, дозволених включити до податкової знижки, зокрема:

 

  • за навчання закладам освіти за себе або членів сім’ї першого ступеня споріднення;

 

  • проценти за іпотечним житловим кредитом;

 

  • суму страхових внесків, премій та пенсійних внесків страховику-резиденту, недержавному пенсійному фонду, установі банку за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, а також внесків на банківський депозитний рахунок, на пенсійні вклади за себе або членів своєї сім’ї;

 

  • на будівництво (придбання) доступного житла;

 

  • оплату вартості державних послуг, пов’язаних з всиновленням дитини;

 

  • переобладнання транспортного засобу;

 

  • допоміжні репродуктивні технології та ін.

 

Варто пам’ятати, що існує обмеження щодо податкової знижки. Зокрема, сума податкової знижки, нарахована платнику податку у звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 Кодексу.

 

Зміни для платників єдиного податку згідно Закону України №3219

 

Яворівська ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області нагадує, що Законом України від 30 червня 2023 року №3219-ІХ внесено зміни до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану.

 

Вказаним документом встановлено порядок та умови повернення суб'єктів господарювання, які використовували спрощену систему з особливостями оподаткування, на систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання таких особливостей оподаткування, а також врегульовано питання визначення граничного обсягу доходу після повернення на ставку та групу єдиного податку.

 

Зокрема, платники єдиного податку, які використовували особливості оподаткування із ставкою 2 відсотки, з 1 серпня 2023 року автоматично вважаються такими, що застосовують систему оподаткування, на якій вони перебували до обрання таких особливостей оподаткування.

 

Щодо новостворених суб’єктів господарювання, які з дня державної реєстрації обрали спрощену систему з особливостями оподаткування, то вони будуть переведені на ІІІ групу єдиного податку із ставкою 5 відсотків доходу.

 

При цьому, дохід, отриманий у період застосування спрощеної системи з особливостями оподаткування, не включається до обсягу доходу, визначеного для відповідної групи платників єдиного податку, встановленого пунктом 291.4 статті 291 Податкового кодексу.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь