Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» в Яворівській ДПІ

Дата: 22.09.2023 16:13
Кількість переглядів: 108

Фото без опису

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» в Яворівській ДПІ

 

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує.

 

Нещодавно за участі начальника Яворівської ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області Петра Шота відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Щодо застосування та реєстрації РРО та ПРРО».

 

Податківець відповідав на різні запитання платників.

 

Платники запитували щодо змін податкового законодавства, які вступили в дію з набуттям чинності Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон №3219).

 

Податківець роз’яснив, що прийнятий Закон №3219, крім змін до Податкового кодексу України, вносить зміни до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265), а саме: звільняє від відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону № 265, які вчинені ними у період з 01 січня 2022 року до 01 жовтня 2023 року, крім відповідальності за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів, здійснення діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти, діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор.

 

У подальшому з 1 жовтня 2023 року суб’єкти господарювання звільняються від відповідальності за вчинені ними порушення вимог Закону № 265 (крім порушень порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів), якщо вони вчиненні ними при продажу товарів, наданні послуг на:

 

тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України – по дату завершення тимчасової окупації відповідних територій;

 

територіях активних бойових дій – по дату завершення бойових дій на відповідних територіях;

 

територіях можливих бойових дій – по дату припинення можливості бойових дій на відповідних територіях.

 

При цьому дати завершення бойових дій, дати завершення тимчасової окупації, дати припинення можливості бойових дій визначаються відповідно до даних Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій від 22 грудня 2022 року № 309.

 

Чи всі суб’єкти господарювання повинні використовувати РРО/ПРРО під час воєнного стану?

 

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області повідомляє.

 

Згідно вимог Закону України від 06.07.95 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) з 01 січня 2022 року при проведенні розрахункових операцій всі суб’єкти господарювання (крім платників єдиного податку І групи) зобов’язані використовувати належним чином зареєстровану касову техніку, та видавати споживачам розрахункові документи встановленої форми в паперовому вигляді або електронному.

 

Підкреслюємо, що в Законі № 265 відсутня норма по звільненню суб’єктів господарювання від використання належним чином зареєстрованої касової техніки під час дії воєнного стану.

 

З 1 серпня 2023 року набрав чинності Закон України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Ним, зокрема, внесено зміни до Закону № 265, відповідно до яких з 1 серпня 2023 року відповідальність за порушення Закону № 265 застосовується не тільки до торгівців підакцизними товарами, а й до суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність у сферах купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор. А з 01 жовтня 2023 року відповідальність буде застосовуватись до всіх категорій платників податків, що здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

 

У Яворівській ДПІ відбулася робоча зустріч з суб'єктами підприємницької діяльності

 

Днями в приміщенні Яворівської ДПІ ГУ ДПС у Львівській області систематично проводяться зустрічі з суб'єктами підприємницької діяльності щодо найбільш актуальних податкових питань про зміни внесенні Законом України від 30.06.2023 р. №3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших Законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», які вводяться у дію з 1 серпня 2023 року.

 

В ході зустрічі було зосереджено увагу щодо новацій внесених Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.06.2023 року № 3219-ІХ, Особливо наголошено на зміни в частині застосування відповідальності за порушення вимог Закону про РРО.

 

Обов’язок використання РРО/ПРРО під час здійснення розрахункових операцій набрав чинності ще із 01.01.2022. Тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, санкції за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР (далі — Закон про РРО) не застосовують, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів (п. 12 розділ ІІ Закону про РРО).

 

Тож, використання РРО/ПРРО наразі є обовязковим для:ФОП ІІ-ІV груп незалежно від виду діяльності та обсягу доходута ФОП на загальній системі оподаткування. Виняток становлять:ФОП І групи; ФОП, які приймають оплату виключно банківськими переказами на реквізити IBAN, E-banking; ФОП ІІ-ІV груп, які здійснюють торгівлю на селі за таких умов:річний обсяг доходу на один структурний підрозділ за рік не перевищує 1 млн грн;торгівля здійснюється не в одному торговельному об’єкті з підакцизними товарами; СГ не здійснює дистанційну торгівлю товарами;орган місцевого самоврядування не прийняв рішення про обов’язкове застосування РРО.

 

Суб’єкти господарювання, на яких поширюється дія Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», для здійснення розрахункових операцій в готівковій та/або безготівковій формі зобов’язані зареєструвати РРО або ПРРО в контролюючих органах.

 

Суб’єкт господарювання обирає самостійно – РРО чи ПРРО він буде застосовувати для проведення розрахункових операцій. Процедури реєстрації РРО/ПРРО врегульовані відповідними порядками, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547 «Про затвердження порядків щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій». Ці процедури максимально спрощені, враховують специфіку роботи РРО та ПРРО і здійснюються за заявницьким принципом. Це програмне рішення розміщено у відкритому доступі на відповідних цифрових платформах.Версії програмного забезпечення ПРРО від ДПС оновлюються. Вибір суб’єкта господарювання щодо застосування ним у своїй господарській діяльності безоплатного, комерційного чи власного ПРРО, або РРО, не обмежується.

 

Подати до контролюючого органу заяву для реєстрації РРО можна в електронній або паперовій формі, для реєстрації ПРРО – виключно в електронній формі. Обробка поданих заяв здійснюється

 

автоматично засобами інформаційно-комунікаційної системи ДПС. Про результат обробки заяви, реєстрацію РРО/ПРРО суб’єкту господарювання повідомляється у Електронному кабінеті.

 

Зміни передбачають:звільнення госсуб’єкта від відповідальності за порушення вимог Закону про РРО, вчинені у період з 01.01.2022 до 01.10.2023. Крім відповідальності за порушення порядку розрахунків при продажу підакцизних товарів, діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти та у сфері організації та проведення азартних ігор; з 01.10.2023 знову штрафуватимуть за порушення порядку використання РРО/ПРРО. З 01.10.2023 від відповідальності за порушення вимог Закону про РРО звільняють госпсуб’єктів (крім порушень порядку розрахунків при продажу підакцизних товарів), вчинені при продажу товарів/послуг на:тимчасово окупованих територіях — по дату завершення тимчасової окупації відповідних територій;територіях активних бойових дій — по дату завершення бойових дій;територіях можливих бойових дій — по дату припинення можливості бойових дій.

 

Встановлено зменшений розмір штрафних санкцій (25% та 50% вартості товару, - було 100% та 150% відповідно) за незастосування РРО/ПРРО, невидачу розрахункового документу, видачу розрахункового документа на неповну суму покупки, які застосовуються до ФОП – платників ЄП (до закінчення воєнного стану, але не довше ніж до 01 серпня 2025 року).

 

Яворівська ДПІ: Покрокова інструкція зі встановленню ПРРО

 

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області продовжує проводити зустрічі з підприємцями з метою консультативної та практичної допомоги з різних питань податкового законодавства.

 

Особлива увага наразі – вимогам Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», які стосуються використання РРО/ПРРО, поновлення обов’язку сплати єдиного податку та особливостей відновлення відповідальності за порушення вимог Закону України

,,Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

 

Фахівці інспекції ознайомлюють суб’єктів господарювання з алгоритмом дій для встановлення ПРРО. Відтак платникам необхідно :

 

отримати кваліфікований електронний підпис у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг;

 

завантажити та встановити з веб-порталу ДПС програмне забезпечення на будь-який зручний пристрій;

 

для реєстрації торгової точки в приватній частині електронного кабінету потрібно створити та заповнити Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (форма 20-ОПП);

 

для реєстрації ПРРО потрібно заповнити Заяву про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій (форма-1 ПРРО);

 

для реєстрації касира потрібно надати Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа (форма-5ПРРО);

 

Податківці Яворівщини щоденно надають інформаційну підтримку платникам задля уникнення негативних наслідків необізнаності у законодавчих нормах.

 

Роз’яснення з питань проведення розрахунків через РРО надають в Яворівській ДПІ

 

Фахівцями Яворівської ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області проведено зустрічі з платниками податків з роз’яснення питань проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, алгоритму дій продавців у частині виконання обов’язку щодо формування та видачі фіскальних касових чеків покупцям при торгівлі в мережі Інтернет.

 

Під час спілкування також обговорили питання сплати податкових зобов’язань з єдиного податку та єдиного внеску, відповідальності за несплату або сплату не в повному обсязі та інші питання, пов’язані з особливостями оподаткування у період дії воєнного стану для фізичних осіб - платників єдиного податку першої та другої груп оподаткування.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь