Івано-Франківська селищна рада
Україна, Львівська область, Яворівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Зустрічі з представниками бізнесу в Яворівській ДПІ щодо застосування РРО/ПРРО

Дата: 10.10.2023 11:02
Кількість переглядів: 104

Фото без опису

Зустрічі з представниками бізнесу в Яворівській ДПІ щодо застосування РРО/ПРРО

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області повідомляє.

В приміщенні ЦОП Яворівської ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області (Яворівська  ДПІ) проводяться  зустрічі фахівців  ДПІ  з представниками бізнесу Яворівського району.

Під час робочих зустрічей податківці інформують платників про поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та «повернення» на довоєнну систему оподаткування відповідно до Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».

Платників також проінформовано про наявність на сайті ДПС України в розділі Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс вкладки «Програмні РРО», що містить актуальну та вичерпну інформацію щодо застосування програмного забезпечення, а також відповіді на питання суб’єктів господарювання.

Сеанс телефонного зв'язку «гаряча лінія» в Яворівській ДПІ

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує.

Днями за участі начальника Яворівської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Львівській області Петра Шота відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія», де податківець відповів на питання стосовно новацій податкового законодавства. 

Під час заходу платників цікавили питання щодо Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219), який набув чинності 01.08.2023. 

У частині оподаткування Законом № 3219 внесено зміни до Податкового кодексу України, якими передбачено з 01.08.2023, зокрема: 

- скасування можливості для фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб бути платниками єдиного податку ІІІ групи із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 2 % від суми доходу (далі – спрощена система з особливостями оподаткування); 

- скасування можливості для фізичних осіб – підприємців платників єдиного податку І та ІІ групи не сплачувати єдиний податок (крім тих, податкова адреса яких знаходиться на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих територіях України, станом на дату початку бойових дій, або тимчасової окупації); 

- встановлення умов перехідного періоду, якими визначено порядок переходу на загальну систему оподаткування або на спрощену систему оподаткування для платників податку, які втрачають право на використання особливостей оподаткування; 

- відновлення термінів надання контролюючими органами індивідуальних податкових консультацій та розгляду скарг платників податків на рішення контролюючих органів; відновлення термінів надання платниками податків відповідей на запити контролюючих органів; 

- відновлення з 01.08.2023 для банків, інших фінансових, небанківських надавачів платіжних послуг, емітентів електронних грошей та контролюючих органів перебігу строків, визначених для надсилання повідомлення про відкриття або закриття рахунка / електронного гаманця платника податків – юридичної особи (резидента і нерезидента), у тому числі відкритого через його відокремлені підрозділи, чи самозайнятої фізичної особи до контролюючого органу, в якому обліковується платник податків, та повідомлень про взяття рахунку/електронного гаманця на облік або відмову у взятті контролюючим органом рахунку / електронного гаманця на облік. 

Також платників цікавили питання щодо Закону України від 06 травня 2023 року № 3050-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно».

Обговорювались питання, у ході телефонної розмови, щодо Закону України від 30 листопада 2021 року  № 1914-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» запроваджено мінімальне податкове зобов’язання. Звернув увагу про зміни до положень ПКУ в частині сплати МПЗ.

Чи дозволяється використання ПРРО в режимі офлайн під час воєнного стану?

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області повідомляє. Згідно вимог Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» з 01.08.2023 забороняється робота ПРРО в режимі офлайн, якщо таким ПРРО не отримано діапазон фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером ДПС, які присвоюються розрахунковим документам ПРРО, що працює в режимі офлайн.

ПРРО працює в режимі офлайн лише в період, протягом якого відсутній зв’язок між ПРРО та фіскальним сервером ДПС.

Порядок застосування ПРРО в режимі офлайн встановлено розділом V Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.06.2020 № 317 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року № 547».

Альтернатива касовому апарату – безоплатне програмне забезпечення ПРРО від ДПС

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що ДПС України запропоновано бізнесу безоплатне програмне рішення (ПРРО), що призначене для реєстрації розрахункових операцій та пристосоване для операційних систем Android, iOS, Windows, Web.

Це програмне рішення розміщено у відкритому доступі на відповідних цифрових платформах. Завантажити його можна за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.

Версії програмного забезпечення ПРРО від ДПС оновлюються. Про це та інші питання, пов’язані з реєстрацією та функціонуванням ПРРО від ДПС, роботою АРІ фіскального сервера ДПС, можна дізнатись за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/

При цьому законодавством не обмежується вибір суб’єкта господарювання щодо застосування ним у своїй господарській діяльності безоплатного, комерційного чи власного ПРРО, або РРО.

Перехід від застосування РРО до застосування ПРРО або навпаки здійснюється через процедуру скасування реєстрації та реєстрацію відповідного РРО чи ПРРО.

Форми для реєстрації ПРРО та інструкції щодо їх заповнення можна переглянути за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/formi-prro/


Практикум в Яворівській ДПІ: «Реєстрація програмного РРО»

Фахівці Яворівської ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області активно інформують платників податків щодо новацій Закону України від 30.06.2023 №3219-IX “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану”.

Яворівські податківці провели черговий тренінг-навчання на тему «Реєстрація програмного РРО», надавши практичну допомогу щодо покрокової реєстрації програмного РРО, ознайомивши платника з його послідовними діями для реєстрації програмного РРО:

Також суб’єктам господарювання роз’яснюють вимоги законодавства щодо застосування РРО/ПРРО, доводять інформацію про відновлення з 01 жовтня поточного року застосування штрафних санкцій за порушення порядку використання РРО/ПРРО.

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь