Івано-Франківська селищна рада
Україна, Львівська область, Яворівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Cеанс телефонного зв’язку «гаряча» лінія з актуальних питань податкового законодавства

Дата: 10.10.2023 11:03
Кількість переглядів: 96

Фото без опису

Cеанс телефонного зв’язку «гаряча» лінія з актуальних питань податкового законодавства

 

Начальник Яворівської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Львівській області Петро Шот відповів на запитання громадян під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія».

 

 

Платники отримати відповіді на запитання щодо основних положень Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», а також щодо інших вимог податкового законодавства, зокрема щодо порядку нарахування та сплати мінімального податкового зобов’язання, легалізації найманої праці та заробітної плати, можливості отримання податкової знижки, порядку погашення податкового боргу, використання електронних сервісів ДПС України та ін.

 

Найчастіше громадяни цікавилися порядком реєстрації РРО/ПРРО та розмірами штрафів за їх невикористання.

 

На всі поставлені питання в ході «гарячої лінії» були надані кваліфіковані роз’яснення в межах чинного податкового законодавства.

 

Платники можуть використовувати будь-який представлений на ринку програмний РРО залежно від своїх фінансових можливостей та функціональних потреб. Податкова служба надає можливість безкоштовного встановлення програмного РРО на будь-який комп’ютер, ноутбук або гаджет. Оновлена версія програмного забезпечення безоплатного ПРРО від ДПС для операційних систем Android та iOS доступна https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/».

 

«Призначення платежу» - обов’язковий реквізит платіжної інструкції

 

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області звертає увагу платників, що згідно з п. 1 розділу II Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення, затвердженого наказом Міністерства фінансів України 22.03.2023 № 148 (далі – Порядок) обов’язковим реквізитом платіжної інструкції є реквізит «Призначення платежу», під час заповнення якого для платника у разі сплати податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (єдиний внесок), внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави на бюджетний/небюджетний/ єдиний/депозитний рахунок передбачено поля встановленого формату:

 

«Код виду сплати»;

 

«Додаткова інформація запису»;

 

«Номер рахунку» (у разі сплати на єдиний рахунок, відкритий у Казначействі на ім’я ДПС);

 

«Сума податку» (у разі сплати на єдиний рахунок, відкритий у Казначействі на ім’я ДПС);

 

«Інформація про податкове повідомлення (рішення)» (у разі сплати на єдиний рахунок, відкритий у Казначействі на ім’я ДПС);

 

«Тип» (у разі сплати за оренду державного майна).

 

Відповідно до п. 2 розділу ІІ Порядку під час сплати податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави на бюджетні/небюджетні/єдиний/депозитний рахунки платник у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції заповнює з переліку полів, наведених у пункті 1 цього розділу, такі поля:

 

«Код виду сплати»;

 

«Додаткова інформація запису».

 

У полі «Код виду сплати» платник заповнює код виду сплати, визначений Переліком кодів видів сплати, які використовуються платниками, згідно з додатком 1 до цього Порядку.

 

У полі «Додаткова інформація запису» платник заповнює інформацію щодо переказу коштів у довільній формі. Суб’єкти господарювання, які проводять господарську діяльність на підставі ліцензії та/або спеціального дозволу, зазначають інформацію щодо звітного (податкового) періоду, за який сплачуються податкові зобов’язання, та дозвільного документа (вид дозвільного документа, номер, дата).

 

Нагадуємо, що реквізит «Призначення платежу» заповнюється згідно з прикладами, наведеними у Порядку.

 

 

 

Чи дозволяється використання ПРРО в режимі офлайн під час воєнного стану?

 

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області повідомляє.

 

Згідно вимог Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» з 01.08.2023 забороняється робота ПРРО в режимі офлайн, якщо таким ПРРО не отримано діапазон фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером ДПС, які присвоюються розрахунковим документам ПРРО, що працює в режимі офлайн.

 

ПРРО працює в режимі офлайн лише в період, протягом якого відсутній зв’язок між ПРРО та фіскальним сервером ДПС.

 

Порядок застосування ПРРО в режимі офлайн встановлено розділом V Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.06.2020 № 317 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року № 547».

 

 

 

У Яворівській ДПІ проведено зустріч з фізичними особами-підприємцями

 

Днями, в приміщенні ЦОП Яворівської ДПІ ГУ ДПС у Львівській області начальником ДПІ проведено зустріч з фізичними особами-підприємцями 2-3 групи, які здійснюють діяльність на території Новояворівської міської ради. Під час зустрічі було отримано відповіді на питання,що стосуються реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та програмних реєстраторів розрахункових операцій.

 

Також начальником ДПІ покроково роз’яснено етапи реєстрації програмного реєстратора розрахункових операцій, а саме :

 

  • подання повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою 20-ОПП;

 

  • подання заяви про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-

ПРРО;

 

  • подання заяви № 5-ПРРО для реєстрації осіб, відповідальних за касу.

 

Також було наголошено, що Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» передбачено відновлення з першого жовтня 2023 року застосування штрафних санкцій за порушення порядку застосування РРО та ПРРО.

 

Щодо термінів подання звітності для суб’єктів господарювання – платників єдиного податку третьої групи

 

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що 01 жовтня 2023 року розпочався звітний період для фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб, які є платниками єдиного податку третьої групи. Подати квартальну звітність необхідно в термін до 09 листопада 2023 року.

 

Для подання податкової декларації рекомендуємо скористатись «Електронним кабінетом платника»

(https://cabinet.tax.gov.ua/) – безкоштовним та зручним сервісом податкової служби.

 

Для відправки декларації в електронному вигляді необхідно:

 

  1. Зайти до приватної частини «Електронного кабінету» за допомогою кваліфікованого електронного підпису.
  2. У розділі Введення звітності періоді 9 місяців 2023 року обрати і створити звітну податкову декларацію за формою F/J0103308.

 

  1. Перевірити загальні відомості та заповнити необхідні рядки декларації.

 

  1. Після успішного заповнення зберегти, підписати декларацію за допомогою КЕП та відправити.

 

  1. Дочекатися на отримання Квитанції №1, яка засвідчує факт і час отримання електронного документа та Квитанції №2, яка засвідчує факт і час приймання (неприймання) чи реєстрації електронного документа.

 

Нагадуємо, що у разі виникнення труднощів під час роботи з «Електронним кабінетом» суб’єкти господарювання можуть звернутися до фахівців, які щоденно консультують з питань відправки звітності в електронному вигляді у приміщенні Центру обслуговування платників Яворівської ДПІ ГУ ДПС у Львівській області.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь