Івано-Франківська селищна рада
Україна, Львівська область, Яворівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Закон України № 3219: особливості відновлення відповідальності за порушення вимог Закону № 265

Дата: 23.10.2023 15:14
Кількість переглядів: 170

Фото без опису

Закон України № 3219: особливості відновлення відповідальності за порушення вимог Закону

265

 

У зв’язку з прийняттям Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219) Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує про особливості відновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (Закон № 265).

 

Так, застосування штрафних (фінансових) санкцій за порушення вимог Закону № 265 з 01.08.2023 відновлено стосовно суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність у сферах купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор за порушення, вчинені до та під час воєнного стану.

 

З 01.10.2023 застосування штрафних (фінансових) санкцій відновлено стосовно всіх суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, з повним скасуванням відповідальності за порушення, вчинені з 01.01.2022 по 30.09.2023 включно.

 

Зазначене вище звільнення від відповідальності та/або її скасування, відповідно до норм Закону України № 3219, не поширює свою дію на суб’єктів господарювання, що здійснюють торгівлю підакцизними товарами або діяльність у сферах купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор.

 

Звертаємо увагу, що виконання платниками вимог законодавства, зокрема у частині застосування РРО/ПРРО, сумлінна сплата податків забезпечує наповнення бюджетів, що наразі особливо важливо для підтримки фінансової стабільності нашої держави та її обороноздатності.

 

Алгоритм розрахунку податкової знижки

 

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що право на податкову знижку визначено статтею 166 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

 

Алгоритм розрахунку податкової знижки .

 

Визначається база оподаткування шляхом зменшення річної суми нарахованої заробітної плати на суму страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, – обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати працівника, а також на суму податкової соціальної пільги (далі – ПСП) за її наявності.

 

На підставі підтверджуючих документів визначається сума (вартість) витрат платника податку

резидента, дозволених до включення до податкової книжки.

 

Розраховується сума ПДФО, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з використанням права на податкову знижку. Для цього різницю між базою оподаткування та понесеними платником податку витратами слід помножити на ставку ПДФО (18%).

 

Різниця між сумою ПДФО, фактично утриманого із заробітної плати за рік, та розрахованою сумою ПДФО підлягає поверненню платнику податку.

 

Сума, що має бути повернута, зараховується на банківський рахунок платника податку, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в податковій декларації про майновий стан і доходи протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації (п. 179.8 ст. 179 Кодексу).

 

У разі встановлення порушень контролюючий орган повідомляє платника податку про відмову у наданні/зменшенні суми податкової знижки, визначеної платником у податковій декларації, шляхом вручення платнику податків акта перевірки та податкового повідомлення-рішення.

 

 

 

Закон України № 3219-IX: зміни, пов'язані із застосуванням РРО/ПРРО під час «гарячої лінії» обговорили в Яворівській ДПІ

 

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області повідомляє.

 

Днями в Яворівській ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області (Яворівська ДПІ) відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Закон України № 3219: зміни, пов'язані із застосуванням РРО/ПРРО».

 

Начальник Яворівської ДПІ Петро Шот відповідав на запитання платників.

 

Під час спілкування з платниками Петро Шот розповів про зміни, прийняті Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Роз’яснив порядок повернення суб’єктів господарювання, які використовували спрощену систему оподаткування з особливостями оподаткування за ставкою 2 відсотки, на систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання таких особливостей.

 

Податківець наголосив, що у рамках дії Закону України № 3219-ІХ вже з 1 жовтня 2023 року відновлено застосування штрафних санкцій за порушення представниками бізнесу використання реєстраторів розрахункових операцій та програмних реєстраторів розрахункових операцій.

 

На всі поставлені питання в ході «гарячої лінії» були надані роз’яснення у відповідності із діючим законодавством.

 

До уваги суб’єктів господарювання, які застосовують РРО/ПРРО!

 

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що у період з 01 серпня 2023 року по 31 липня 2025 року, але не пізніше ніж до дати припинення або скасування воєнного стану на території України, до фізичних осіб – підприємців (ФОП), які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість, що здійснюють діяльність з продажу товарів (крім підакцизних товарів, технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння) або надають послуги, фінансова відповідальність за проведення розрахункових операцій з використанням РРО/ПРРО або РК на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг), непроведення розрахункових операцій через РРО та/або ПРРО з фіскальним режимом роботи, невидачу (у паперовій та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання РК на окремому господарському об’єкті такого суб’єкта господарювання застосовується у таких розмірах:

 

  • 25 відсотків вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше;

 

  • 50 відсотків вартості проданих з порушенням, встановленим цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.

 

Яворівська ДПІ: проведено практикум щодо алгоритму дій для встановлення ПРРО

 

Фахівці Яворівської ДПІ ГУ ДПС у Львівській області щоденно проводять практикуми у Центрі обслуговування Яворівської ДПІ з метою донесення до платників податків норм Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».

 

Суб’єктів господарювання інформують про переваги застосування ПРРО, зауважуючи при цьому, що наряду з ним, вони можуть використовувати також і класичний РРО – у платника є право вибору.

 

Крім того, податківці надають роз’яснення щодо алгоритму дій для встановлення ПРРО. Так, за словами фахівців платникам необхідно:

 

  • отримати кваліфікований електронний підпис у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг;

 

  • завантажити та встановити з веб-порталу ДПС програмне забезпечення на будь-який зручний пристрій;

 

  • для реєстрації торгової точки в приватній частині електронного кабінету потрібно створити та заповнити Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (форма 20-ОПП);

 

  • для реєстрації ПРРО потрібно заповнити Заяву про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій (форма 1-ПРРО);

 

  • для реєстрації касира потрібно подати Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа (форма 5-ПРРО).

 

 

 

Яворівська ДПІ: проведено практикум для ФОП щодо функціонування електронних сервісів ДПС

 

Яворівською ДПІ ГУ ДПС у Львівській області на постійній основі проводиться роз’яснювальна робота серед платників податків щодо подання звітності, отримання довідок, витягів, надання практичної допомоги щодо реєстрації (скасування) РРО, ПРРО та книг ОРО і РК, отримання іншої необхідної інформації засобами телекомунікаційного зв’язку, зокрема через електронний кабінет, постійно надається практична допомога у користуванні Електронним кабінетом, забезпечується індивідуальний підхід до кожного суб’єкта господарювання.

 

Так, 17.10.2023 року проведено практикум для фізичних осіб-підприємців щодо функціонування електронних сервісів ДПС.

 

Суб'єктам господарювання надано практичну допомогу швидкого та доступного отримання ЕЦП через додаток Приват – 24 для входу в Електронний кабінет. На прикладі подання пакету документів реєстрації книги обліку розрахункових операцій та розрахункової книжки на господарську одиницю платнику роз’яснено які повідомлення та заяви необхідно заповнити та направити до податкового органу, використовуючи електронний сервіс «Електронний кабінет платника».

 

Перш за все необхідно створити повідомлення, підписати документ електронним підписом та направити повідомлення про об’єкти оподаткування за формою 20-ОПП. Після успішного отримання квитанції 2, можна переходити до заповнення заяви про реєстрацію книги обліку розрахункових операцій. Після отримання повідомлення, що КОРО зареєстрована з відповідним номером, необхідно зареєструвати розрахункову книжку до КОРО, заповнивши відповідну заяву. Через електронний кабінет платникам наглядно продемонстровано всі дії по реєстрації КОРО та РК.

 

Запорукою успішного подання звітності є перевірка правильності та повноти заповнення документу, виправлення помилок у разі необхідності, підписання документу електронним підписом та відправлення документу на сервер ДПС. Крім того, платнику роз’яснено необхідність отримання від податкової другої квитанції, яка є підтвердженням про прийняття (реєстрацію) або повідомленням про неприйняття в контролюючому органі надісланого електронного документа. В другій квитанції зазначаються реквізити прийнятого (зареєстрованого) або неприйнятого (із зазначенням причини) електронного документа, результати обробки в контролюючому органі (дата та час прийняття (реєстрації) або неприйняття, реєстраційний номер, дані про автора та підписувача (підписувачів) електронного документа та автора квитанції).

 

Сервіс Електронний кабінет платника легко знайти за допомогою пошукових систем, задавши запит

«Електронний кабінет ДПС», або перейти за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua. Присутні на практикумі отримали практичну допомогу стосовно подачі пакету документів щодо реєстрації книги обліку розрахункових операцій та розрахункової книжки.

 

 

 

Яворівська ДПІ: проведено зустріч з фізичними осібами-підприємцями щодо новацій Закону

3219-IX

 

Начальником Яворівської ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області Петром Шотом, в приміщенні ДПІ проведено зустріч з фізичними осібами-підприємцями щодо новацій, передбачених Законом України від 30 червня 2023 року №3219-IX „Про внесення змін до Податкового кодексу України та законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану” (далі – Закон № 3219).

 

Під час зустрічі Петро Шот поінформував про групи підприємців, кому потрібен реєстратор розрахункових операцій:

 

ФОПи платники єдиного податку 2-4 груп, які приймають оплату готівкою або карткою, незалежно від виду діяльності;

 

всі підприємці на загальній системі оподаткування.

 

За умови проведення розрахункових операцій підприємці цих групп мають використовувати РРО, незалежно від обсягу доходів.

 

Без реєстратора розрахункових операцій можуть працювати:

 

  • ФОПи єдинники першої групи - це група платників податків, кому не потрібно ставити РРО без виключень. Підприємці цієї групи не зобов'язані застосовувати не тільки касовий аппарат, а навіть й розрахункові книжки (РК) відповідно до Податкового кодексу України.

 

Якщо покупець оплачує товар чи послугу переказом на поточний рахунок ФОП (за винятком карткових платежів), то РРО також не потрібні, оскільки це не є розрахунковою операцією. Мова йде про перекази за номером IBAN, через термінал самообслуговування, касу банку або за допомогою систем електронного банкінгу.

 

  • ФОП II-IV груп, які здійснюють торгівлю на селі.

 

В ході проведення зустрічі було надано практичну допомогу, а саме створення,підпис та відправлення повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням за формою 20-ОПП, заяви про реєстрацію програмого реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО та повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованих/удосконалених сертифікатів відкритих ключів,які застосовуються в ПРРО форми 5-ПРРО.

 

Також наголошено,що суб'єкти господарювання можуть зареєструвати ПРРО, скориставшись безкоштовним програмним рішенням, яке розміщено на вебсайті ДПС України у банері „Програмні РРО” (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/).


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь