Івано-Франківська селищна рада
Україна, Львівська область, Яворівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Закон України № 3219: деякі новації з акцизного податку у період дії воєнного стану

Дата: 20.11.2023 14:05
Кількість переглядів: 133

Фото без опису

Закон України № 3219: деякі новації з акцизного податку у період дії воєнного стану

 

Яворівська ДПІ Головного управліяння ДПС у Львівській області повідомляє, що Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219) внесені зміни до п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

 

Так, зокрема п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ доповнено п.п. 69.38, відповідно до якого тимчасово, на період з 1 серпня 2023 року до припинення або скасування воєнного стану на території України у разі самостійного виправлення платником податків з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених статтею 50 ПКУ, помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання, такий платник звільняється від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених пунктом 50.1 статті 50 ПКУ, та пені.

 

Відповідно не підлягають заповненню графи 5, 6 та 7 Додатку 8 до Декларації акцизного податку

«Розрахунок суми акцизного податку, що збільшує або зменшує податкові зобов’язання внаслідок виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах» щодо нарахування штрафів 3 %, 5 % та пені відповідно. Зазначене застосовується до податкової звітності, яка подається з 1 серпня 2023 року і до припинення або скасування воєнного стану.

 

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» у Яворівській ДПІ на тему

«Застосування РРО, нововведення Закону №3219»

 

В Яворівській ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія», щодо особливостей застосування РРО/ПРРО.

 

На запитання платників відповідала старший державний інспектор Яворівської ДПІ Наталія Британ. В ході сеансу було надано відповіді на наступні питання:

 

Питання: Яким чином для суб’єкта господарювання підтверджуватиметься факт передачі даних від ПРРО до фіскального сервера?

Відповідь: Факт передачі реєстраційної заяви, повідомлень про виявлення несправності ПРРО, відкриття зміни, підтверджується отриманням відповідних квитанцій від фіскального сервера.

Передача розрахункового документа та фіскального звітного чека підтверджується отриманням фіскального номера, що присвоюється цим документам фіскальним сервером.

 

Питання: Як визначити тип ПРРО для заповнення форми № 1-ПРРО?

Відповідь: При заповненні пункту 4 «Дані щодо ПРРО» заяви про реєстрацію ПРРО за формою № 1-

ПРРО можна вибрати один із таких типів ПРРО:

Стаціонарний – встановлений на конкретну господарську одиницю, що використовується за адресою, яка зазначена в пункті 3 у формі № 1-ПРРО;

 

Пересувний – зареєстрований на конкретну господарську одиницю, яка може використовуватись по всій території України (наприклад, автомобіль);

 

Інтернет-торгівля – ПРРО встановлений на конкретну господарську одиницю і використовується за адресою, зазначеною в реєстраційній Заяві за ф. №1-ПРРО, при його застосуванні можливе залучення касира (інтернет-магазин (сайт));

 

Каса самообслуговування – ПРРО встановлений на конкретну господарську одиницю та використовується за адресою, зазначеною в пункті 3 у формі №1-ПРРО, при цьому його застосування не передбачає залучення касира (наприклад, платіжний термінал).

 

Питання: Як працювати з Програмним РРО в «офлайн-режимі»?

Відповідь: Порядок застосування РРО у тому числі під час роботи в режимі офлайн встановлений Порядком реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних РРО, що розроблений відповідно до статті 7 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

 

 

Сплата податків через Єдиний рахунок

 

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області звертає увагу, що використання єдиного рахунка для сплати податків і зборів, який запрацював з 2021 року, має ряд переваг.

Нагадуємо, що єдиний рахунок – це рахунок, відкритий у центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, для центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, який може використовуватися платником податків для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податків та зборів, передбачених Податковим кодексом України, єдиного внеску та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи.

Єдиний рахунок не може використовуватися платником податків для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податку на додану вартість, акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового, а також для сплати частини чистого прибутку (доходу) до бюджету державними та комунальними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями.

Не допускається прийняття на єдиний рахунок електронних грошей. Єдиний рахунок забезпечує:

  • прозорість адміністрування податків;
  • автоматизовані процеси сплати податків;
  • добровільне та просте приєднання до єдиного рахунку;
  • контроль за власними операціями за єдиним рахунком через Електронний кабінет. Основні переваги єдиного рахунку:
  • зручність сплати податків завдяки єдиному стандарту;
  • мінімізація можливих помилок під час сплати;
  • зменшення часу на процес сплати.

Довідково: на    вебпорталі    ДПС     України    за    посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn- navchannya/splata-podatkiv-ta-edinogo-vnesku--povernennya-platejiv-z-byudjetu/zapovnennya-rekvizitiv- platijnoi-instruktsii/681051.html можна ознайомитись з прикладами заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжних інструкцій при сплаті податків, зборів, платежів та єдиного внеску платниками, які використовують єдиний рахунок.

 

 

Який порядок та термін реєстрації ПРРО?

 

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області повідомляє.

 

Застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – ПРРО) регулюється Порядком реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 23.06.2020 № 317 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року № 547» із змінами та доповненнями (далі – Порядок № 317), який розроблений відповідно до ст. 7 Закону України від 06 липня 1995 року

№ 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями.

 

Відповідно до п. 2 розд. II Порядку № 317 під час реєстрації кожному ПРРО фіскальним сервером ДПС (далі – фіскальний сервер) автоматично формується та присвоюється фіскальний номер.

 

Фіскальний номер ПРРО становить унікальний числовий порядковий номер реєстраційного запису в Реєстрі програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – Реєстр ПРРО), відповідно до алгоритму його формування.

 

Фіскальний номер ПРРО не змінюється у разі перереєстрації ПРРО, внесенні змін у дані про ПРРО і зберігається за ПРРО до дати скасування його реєстрації.

 

Пунктом 3 розд. II Порядку № 317 встановлено, що для реєстрації ПРРО складається Заява про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (далі – реєстраційна заява за ф. № 1-ПРРО, за ідентифікатором форми J/F 1316605) (додаток 1 до Порядку № 317). Реєстраційна заява за ф. № 1-ПРРО в електронній формі з дотриманням вимог законів у сфері електронного документообігу та використання електронних документів подається за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків до фіскального сервера засобами Електронного кабінету (портального рішення для користувачів або програмного інтерфейсу (API)), або засобами телекомунікацій.

 

У реєстраційній заяві за ф. № 1-ПРРО зазначається локальний номер ПРРО, який присвоюється такому ПРРО суб’єктом господарювання. Локальний номер ПРРО становить числовий номер, він є унікальним серед номерів, що присвоюються суб’єктом господарювання у довільному порядку ПРРО для його реєстрації та застосування у відповідній господарській одиниці.

 

Локальний номер ПРРО зберігається за ПРРО до дати скасування реєстрації ПРРО.

 

Фіскальним сервером здійснюється автоматизована обробка реєстраційної заяви за ф. № 1-ПРРО, за результатами якої ПРРО реєструється або формується відмова в реєстрації ПРРО. Про результати обробки реєстраційної заяви за ф. № 1-ПРРО, суб’єкту господарювання надається або направляється інформація засобами Електронного кабінету або засобами телекомунікацій:

 

  • у день отримання реєстраційної заяви за ф. № 1-ПРРО, якщо реєстраційна заява за ф. № 1-ПРРО, надійшла не пізніше 16.00 робочого (операційного дня);

 

  • не пізніше наступного робочого дня, якщо реєстраційна заява за ф. №1-ПРРО надійшла після 16.00

робочого (операційного дня).

 

Така інформація направляється у вигляді квитанції, що є електронним повідомленням, яке формується у форматі, затвердженому в установленому законодавством порядку, програмним забезпеченням контролюючого органу за результатами ідентифікації, обробки електронного документа (далі – квитанція) (п. 4 розд. II Порядку № 317).

 

У разі відсутності підстав для відмови у реєстрації ПРРО реєструється шляхом присвоєння програмним забезпеченням фіскального сервера фіскального номера ПРРО із внесенням даних до Реєстру ПРРО.

 

Датою реєстрації ПРРО є дата формування фіскального номера ПРРО.

 

Про реєстрацію ПРРО суб’єкту господарювання направляється інформація у квитанції із зазначенням присвоєного під час реєстрації фіскального номера ПРРО (п. 5 розд. II Порядку № 317).

 

За наявності підстав для відмови в реєстрації ПРРО фіскальний сервер формує повідомлення про відмову в реєстрації ПРРО із зазначенням підстав для такої відмови (п. 6 розд. II Порядку № 317).

 

Про основні умови для отримання податкової знижки

 

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що право платника податку на податкову знижку визначено статтею 166 Податкового кодексу України.

 

Податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати та/або у вигляді дивідендів, у випадках, визначених Податковим кодексом України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами і доповненнями (далі – ПКУ) (п.п. 14.1.170 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

 

Тобто, податкова знижка – це документально підтверджена сума витрат, на яку зменшується оподатковуваний дохід у вигляді заробітної плати, в результаті чого з бюджету повертається частина сплаченого податку на доходи фізичних осіб.

 

Основні умови для отримання податкової знижки

 

  1. Податкова знижка може бути надана виключно резиденту України, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку;

 

  1.             Скористатися правом на нарахування податкової знижки можна лише за наслідками звітного податкового року. Таке право не продовжується та не переноситься на наступний рік, якщо громадянин не скористався своїм правом у встановлений строк.
  2. Отримання доходу у вигляді заробітної плати. При цьому загальна сума податкової знижки не може перевищувати суми річної заробітної плати у поточному році.

 

Звертаємо увагу!

 

Право на податкову знижку має фізична особа – підприємець, яка є найманою особою, виключно до доходів, одержаних протягом року у вигляді заробітної плати.

 

Довідково! Заробітна плата – це основна та додаткова винагорода, інші заохочувальні та компенсаційні кошти, які виплачують платнику податку на підставі відносин трудового найму.

 

  1.             Дотримання вимог щодо порядку подачі та заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація). Так, декларація подається по 31 грудня включно (а у разі наявності обов’язку з декларування доходів – до 1 травня) наступного за звітним року.

Довідково! Податкова декларація подається за вибором платника податків, якщо інше не передбачено ПКУ, в один із таких способів  (п. 49.3 ст. 49 ПКУ):

 

а) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

 

б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

 

в) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України від 22 травня 2003 року № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» та від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги».

 

  1. До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами (п.п. 166.2.1 п. 166.2 ст. 166 Податкового кодексу України).

 

Довідково! Оригінали таких документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку, достатнього для проведення контролюючим органом податкової перевірки стосовно нарахування такої податкової знижки.

 

У разі якщо відповідні витрати підтверджені електронним розрахунковим документом, платник податків зазначає в податковій декларації лише реквізити електронного розрахункового документа.

 

Тренінг з платниками податків стосовно популяризації використання Електронного кабінету

 

Днями у Яворівській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Львівській області відбувся тренінг для платників податків на тему «Використання сервісу «Електронний кабінет» та подання звітності в електронному вигляді. Актуальні питання щодо надання адміністративних послуг. Порядок подання повідомлення про прийняття на роботу».

 

Під час тренінгу податківці розповіли про порядок заповнення та подання об’єднаної звітності

«Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску», яка затверджена наказом Міністерства Фінансів України від 15.12.2020 року № 773. Зазначили, що податковий розрахунок подається окремо за кожний квартал з розбивкою по місяцях звітного кварталу в податкову інспекцію за основним місцем обліку платника податків, ознайомлено з основними змінами об’єднаної звітності та окремими помилками, які допускаються платниками при заповненні та надсиланні звітності.

 

Також, наголосили платникам податків про переваги подання звітності в електронному вигляді, зокрема, за допомогою «Електронного кабінету».

 

Вхід до «Електронного кабінету» здійснюється за посиланням: https://cabinet.tax.gov.ua з використання електронного цифрового підпису (ЕЦП) будь-якого Акредитованого центру сертифікації ключів. Доступ до приватної частини (особистого кабінету) «Електронного кабінету» надається після проходження користувачем електронної ідентифікації он-лайн з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг або через Інтегровану систему електронної ідентифікації – id.gov.ua (MobileID та BankID).

 

 

В Яворівській ДПІ відбулася робоча зустріч щодо новацій, запроваджених Законом України № 3219-ІХ

 

Днями відбулася робоча зустріч начальника Яворівської державної податкової нспекції Головного управління ДПС у Львівській області (далі – Яворівська ДПІ) Петра Шота з представниками Яворівської ТГ.

 

Під час спілкування податківець ознайомив присутніх з основними змінами, запровадженими Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».

 

Проінформував про обов'язок застосування РРО/ПРРО, переваги офіційного працевлаштування та визначення мінімального податкового зобов’язання.

 

Особливості подання декларації про майновий стан і доходи

 

Яворівська ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області інформує, що нормами п. 179.2 Податкового кодексу України встановлено, що обов’язок платника податку на доходи фізичних осіб (далі – податок) щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, крім випадків, коли подання податкової декларації прямо передбачено ПКУ, якщо такий платник податку отримував:

 

доходи, у тому числі іноземні доходи, які згідно з цим Кодексом не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

 

доходи виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу;

 

доходи від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до цього Кодексу не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок відповідно до цього розділу;

 

доходи у вигляді об’єктів спадщини, які відповідно до цього розділу оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ПКУ.

 

Шановні платники! Економте свій час, користуйтеся електронними сервісами від ДПС!

 

Яворівська ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області інформує, що наразі суб'єкти господарювання мають змогу користуватися різноманітними електронними сервісами та послугами від Державної податкової служби України.

 

Зокрема, найпопулярнішим електронним сервісом є Електронний кабінет (https://cabinet.tax.gov.ua), який є захищеним, персоналізованим та безпечним програмним продуктом ДПС України. Призначення Електронного кабінету - надати платнику податків можливість реалізувати свої обов'язки та права у сфері оподаткування у режимі онлайн, суттєво зменшити витрати платників на адміністрування податків і зробити інформацію щодо кожного платника податків доступною та прозорою. Постійне розширення функціоналу Електронного кабінету зводить особисте спілкування з контролюючими органами до мінімуму, що, у свою чергу, економить робочий час.

ДПС України й надалі продовжує працювати над створенням нових сервісів для зручності і комфорту при взаємодії платників з податковими органами.

 

Так, податковою службою впроваджено мобільний застосунок «Моя податкова». Цей застосунок можна завантажити на телефони як на платформі Android, так і iOS. «Моя податкова» - простий і зручний інструмент для отримання електронних сервісів податкової служби для громадян, а також сплати податків з використанням платіжних систем. У розділі «Мої дані» застосунку, зокрема, можна отримати інформацію про стан розрахунків з бюджетом, перевірити наявність податкового боргу, отримати відомості про доходи.

 

Мобільний застосунок «Моя податкова» забезпечує отримання інформації про адресу реєстрації та фактичного місця проживання, отримання інформації про об'єкти оподаткування, отримання відомостей про суми виплачених доходів, направлення запиту та отримання відомостей про суми виплачених доходів, подання Податкової декларації про майновий стан і доходи, отримання інформації про обов'язок сплатити суму грошового зобов'язання (ППР), отримання інформації про стан розрахунків з бюджетом, сплата податків з використанням платіжних систем, пошук фіскального чека, пошук марки акцизного податку, отримання інформації з Реєстру платників ПДВ, Реєстру страхувальників, Реєстру платників єдиного податку.

 

«Моя податкова» - ще один крок до цифрової податкової у цифровій державі!

 

Подати декларацію для отримання податкової знижки можна скористатись Електронним кабінетом

 

Яворівська ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області нагадує, що декларацію про майновий стан і доходи з метою реалізації права на податкову знижку, можна подати через Електронний кабінет. Особи, які мають особистий ключ кваліфікованого електронного підпису, можуть скористатись сервісом «Податкова декларація про майновий стан і доходи». Цей сервіс дозволяє сформувати декларацію з частковим заповненням на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків та відомостей щодо об'єктів нерухомого (рухомого) майна.

 

Для початку використання сервісу необхідно здійснити запит на отримання відомостей з Державного реєстру. Цей запит знаходиться у розділі «Заяви. Запити для отримання інформації». Після отримання відповіді від ДПС, про що можливо дізнатися, скориставшись розділом «Вхідні/вихідні документи», слід використати режим «Податкова декларація про майновий стан і доходи». Наявна інформація може бути не повною, оскільки формується на підставі даних Державного реєстру та не враховує дані щодо отриманих платником податків доходів від інших фізичних осіб та іноземних доходів.

 

Після перевірки алгоритму заповнення декларації шляхом застосування режиму «Перевірити», необхідно зберегти декларацію, підписати та надіслати до контролюючого органу. Зазначений сервіс надає можливість направити податкову декларацію до контролюючого органу з копіями первинних документів, зокрема для використання права на податкову знижку. Для цього платнику податків слід використати режим «Документ довільної форми». Завантаження документів у довільній формі (копій первинних документів) здійснюється єдиним файлом типу РDF або РNG або JPG.

 

Алгоритм отримання відомостей про суми виплачених доходів через застосунок

«Моя податкова»

 

Алгоритм отримання відомостей про суми виплачених доходів через застосунок «Моя податкова».

 

Мобільний застосунок «Моя податкова» може   бути   завантажений   на   телефони   як   на платформі Android, так і iOS.

Для отримання відомостей про суми виплачених доходів платникам рекомендовано дотримуватися наступного алгоритму:

 

  1. після успішного завантаження застосунку необхідно ідентифікуватися онлайн з використанням файлового або хмарного КЕП будь-якого надавача;

 

  1. обрати у розділі «Послуги» - «Отримати відомості про суми виплачених доходів»;

 

  1. натиснути «+» для створення Запиту про суми виплачених доходів;

 

  1. вказати період, за який необхідно отримати відомості;

 

  1. натиснути «Надіслати»;

 

  1. підписати документ з використанням файлового або хмарного КЕП будь-якого надавача;

 

  1. переглянути отриману інформацію можна у розділі «Повідомлення».

 

Відомості про суми отриманих доходів та суми сплачених податків в електронному вигляді надаються починаючи з 1 кварталу 1998 року за будь-які п’ять років (поквартально), з 1 кварталу 2021 року поквартально в розрізі місяців із зазначенням номера кварталу та місяця, відомості за останній звітний період (квартал) надаються через 50 днів після його закінчення.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь