Про здійснення безготівкових розрахунків

Дата: 01.12.2023 16:23
Кількість переглядів: 128

Фото без опису

Про здійснення безготівкових розрахунків

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що починаючи з 01.01.2023 торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб (крім торговців фізичних осіб – підприємців – платників  єдиного  податку  першої  групи, торговців, які  здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції), повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги).

Це передбачено пунктом першим постанови Кабінету Міністрів України від 29 липня 2022 року № 894 «Про встановлення строків, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги)» (далі – Постанова № 894).

Звертаємо увагу, що наступний етап реалізації Постанови № 894 відбудеться з 01 січня 2024 року – для торгівців, які провадять господарську діяльність у  населених  пунктах  з  чисельністю  населення  від  5  до 25 тис. осіб (крім торговців, зазначених у підпункті 4 пункту 1 Постанови № 894).

Водночас, такі вимоги не поширюються на торговців, які провадять господарську діяльність на територіях територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), перелік яких затверджено наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, та протягом трьох місяців після припинення проведення воєнних (бойових) дій на таких територіях та/або деокупації, звільнення від оточення (блокування) цих територій.

Про зміни та новації податкового законодавства під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» у Яворівській ДПІ

Нещодавно у Яворівській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Львівській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо новацій податкового законодавства. На запитання платників відповідав начальник ДПІ Петро Шот.

В ході «гарячої лінії» платники цікавилися новаціями податкового законодавства, які передбачені Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Зокрема, щодо відповідальності за порушення законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО та порядку використання касової техніки.

Відповідаючи на запитання щодо реквізитів касового чеку, посадовець повідомив про необхідність відображення в чеках РРО/ПРРО усіх обов’язкових реквізитів, особливо в частині використання режиму програмування із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, найменування товарів, цін товарів та обліку їх кількості, а також зазначення цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку (серія та номер) при роздрібній торгівлі алкогольними напоями. 

Також надав роз’яснення щодо видів розрахункових документів та інших документів, за допомогою яких можна підтвердити право власності на придбані товари (послуги), захистити свої права та видачу яких в обов’язковому потрібно вимагати при покупці товарів, робіт, послуг від суб’єктів господарювання. 

Посадовець поінформував  громадян-власників земельних паїв про обчислення суми мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ). При цьому наголосила, що до сплати в бюджет підлягає різниця між обчисленою сумою МПЗ та сумою земельного податку за такий пай, сплаченою громадянином у 2022 році.

Разом з тим посадовець розповів про переваги електронних сервісів ДПС та про можливості мобільного застосунку «Моя податкова». 

Кожному платнику податків, який зателефонував на «гарячу лінію», було надано повну та вичерпну відповідь. 

РРО/ПРРО: яких суб’єктів господарювання звільнено з 01 жовтня 2023року від відповідальності?

 

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що з 01 жовтня 2023 року суб'єкти господарювання звільняються від відповідальності за вчинені ними порушення вимог Закону України 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями (крім порушень порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів), вчинені ними при продажу товарів, наданні послуг на:

- тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України, - по дату завершення тимчасової окупації відповідних територій;

- територіях активних бойових дій, - по дату завершення бойових дій на відповідних територіях;

- територіях можливих бойових дій, - по дату припинення можливості бойових дій на відповідних територіях.

Заповнення платіжних інструкцій на сплату платежів до бюджету та фондів соціального страхування

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що юридичні особи, фізичні особи – підприємці та громадяни при здійсненні сплати податкових платежів та єдиного внеску заповнюють у платіжній інструкції всі обов’язкові реквізити.

Перелік обов’язкових реквізитів платіжної інструкції, які заповнюються платниками, визначено Інструкцією про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг, затвердженою постановою Правління Національного банку України від 29.07.2022 № 163, та Порядком заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 22.03.2023 № 148 із змінами (далі – Порядок № 148).

Зокрема, зосереджуємо увагу на особливостях заповнення 3-х реквізитів:

«Код платника»;

«Код фактичного платника»;

«Призначення платежу».

  1. Обов’язковий реквізит «Код платника» заповнюють всі платники, які сплачують податки, збори, інші платежі та єдиний внесок. Юридичні особи у реквізиті «Код платника» зазначають код ЄДРПОУ, фізичні особи – підприємці та громадяни – податковий номер.
  2. Реквізит «Код фактичного платника» заповнюється в наступних випадках:

2.1 юридичними особами:

у разі, якщо юридичні особи у своєму складі мають відокремлені підрозділи, представництва та сплачують платежі до бюджету і фондів соціального страхування за відокремлені підрозділи, представництва.

При цьому юридичні особи у реквізиті «Код платника» платіжної інструкції зазначають власний код ЄДРПОУ, а у реквізиті «Код фактичного платника» – код ЄДРПОУ відокремленого підрозділу, представництва;

2.2 громадянами:

у разі, якщо громадяни сплачують податкові платежі та єдиний внесок за допомогою технічного пристрою (банківський автомат, платіжний термінал, програмно-технічний комплекс самообслуговування, програмно-апаратне середовище мобільного телефону, інший пристрій) або через каси надавачів платіжних послуг.

При цьому громадяни у реквізиті «Код фактичного платника» платіжної інструкції зазначають власний податковий номер. Разом з цим, надавач платіжних послуг у реквізиті «Код платника» зазначає свій податковий номер.

  1. Реквізит «Призначення платежу» заповнюється згідно з прикладами, наведеними у Порядку № 148.

Засідання «круглого столу» в Яворівській ДПІ

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області повідомляє.

Нещодавно в Яворівській ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області  (Яворівська ДПІ) начальник  ДПІ Петро Шот провів засідання «круглого столу» з платниками податків.

Учасники засідання обговорили зміни у податковому законодавстві, а саме Закон України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».

Податківець нагадав, хто має право на податкову знижку, що таке комунікаційна податкова платформа та які переваги в офіційному працевлаштуванні.

Крім того, надав роз’яснення щодо застосування Закону України від 11 квітня 2023 року № 3050-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно».

Пояснив як заповнюється реквізит «Призначення платежу».

Під час засідання учасники заходу отримали відповіді на запитання та друковану продукцію зазначеної тематики.

У Яворівській ДПІ проведено практикум з питання реєстрації ПРРО

У Яворівській ДПІ ГУ ДПС у Львівській області проведено практикум з питання реєстрації ПРРО. Податківцями було надано відповіді на питання щодо застосування касових апаратів платниками, які здійснюють розрахунки за готівку.

Так суб’єкти господарювання,які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків,жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі,громадського харчування та послуг, а також операцій з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки через зареєстровані та переведені у фіскальний режим роботи РРО або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу ПРРО зі створеним у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів.

При здійсненні розрахунків у безготівковій формі через установи банку РРО або ПРРО не застосовуються. ПРРО реєструється суб’єктом господарювання на окрему господарську одиницю, реквізити якої зазначаються у розрахунковому документі (чеку). Особи, дані щодо сертифікатів кваліфікованих/удосконалених електронних підписів яких внесено до Реєстру програмних РРО на підставі повідомлення за формою № 5-ПРРО, поданого суб’єктом господарювання, можуть проводити розрахункові операції у різний час (різні зміни) на різних ПРРО, що можуть бути розміщені на різних господарських об’єктах.

Також нагадали, що з 1 жовтня 2023 року за порушення Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» до всіх категорій платників податків, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі,громадського харчування та послуг (крім тих,які здійснюють діяльність на тимчасово окупованих територіях або на територіях бойових дій) застосовується відповідальність.

Яким чином здійснюється перереєстрація РК?

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області продовжує інформувати, що відповідно до п. 1 глави 1 розд. ІІІ Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547 із змінами та доповненнями (далі – Порядок), реєстрація розрахункових книжок (додаток 6 до Порядку) (далі – РК) здійснюється в контролюючому органі за місцем реєстрації книги обліку розрахункових операцій (далі – КОРО).

Реєстрація першої РК в контролюючому органі відбувається одночасно з реєстрацією КОРО на окрему господарську одиницю або на реєстратора розрахункових операцій (далі – РРО), другої та наступних – на підставі заяви про реєстрацію книги обліку розрахункових операцій та/або розрахункової книжки за формою № 1-КОРО (додаток 3 до Порядку) (далі – реєстраційна заява за ф. № 1-КОРО, (ідентифікатор J/F1311305)) (п. 4 глави 1 розд. ІІІ Порядку).

Перереєстрація РК здійснюється в порядку, визначеному п. 1 глави 2 розд. II Порядку, у разі перереєстрації суб’єктом господарювання КОРО на окрему господарську одиницю або перереєстрації РРО (п. 8 глави 1 розд. ІІІ Порядку).

Згідно з п. 1 глави 2 розд. II Порядку у разі зміни даних щодо суб’єкта господарювання, які зазначаються у РК (податковий номер або серія та номер паспорта для фізичних осіб, які через релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та мають відмітку в паспорті, найменування (прізвище, ім’я, по батькові)), адреси та/або назви господарської одиниці, а також у разі встановлення розбіжностей чи помилок у записах реєстраційної сторінки РК суб’єкт господарювання або представник суб’єкта господарювання здійснює перереєстрацію РК.

Для цього не пізніше п’яти робочих днів з дня виникнення підстав для перереєстрації суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу за місцем реєстрації КОРО реєстраційну заяву за ф. № 1-КОРО з позначкою «Перереєстрація» із зазначенням причини перереєстрації та РК, яка підлягає перереєстрації. Така заява може бути подана в електроній формі.

У разі змін даних щодо суб’єкта господарювання, які зазначаються у КОРО та пов’язані з перейменуванням районів у містах, скверів, бульварів, вулиць, провулків, проїздів, проспектів, площ, майданів, набережних, мостів чи інших об’єктів топоніміки населених пунктів за рішенням органів місцевого самоврядування, суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу за місцем реєстрації КОРО реєстраційну заяву за ф. № 1-КОРО з позначкою «Перереєстрація» та РК.

РК, видана суб’єкту господарювання згідно з Порядком, залишається чинною до дати виникнення змін у даних щодо суб’єкта господарювання, які зазначаються на титульній сторінці КОРО.

          Згідно з п. 2 глави 2 розд. II Порядку посадова особа контролюючого органу не пізніше двох робочих днів з дня подання реєстраційної заяви за ф. № 1-КОРО проводить перереєстрацію РК шляхом внесення змін до інформаційно-телекомунікаційної системи ДПС та здійснення відповідних записів на реєстраційній сторінці РК.

Усі доповнення або виправлення на реєстраційній сторінці РК засвідчуються підписом посадової особи контролюючого органу, яка здійснила перереєстрацію, та печаткою контролюючого органу.

Декларування доходів громадян та право на податкову знижку

У Яворівській  ДПІ Головного управління ДПС у Львівській  області проведено черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань декларування доходів фізичних осіб та права громадян на податкову знижку.

На питання додзвонювачів відповідала старший державний інспектор Яворівської  ДПІ ГУ ДПС у Львівській області   Анастасія Грицан.

Платників податків, серед іншого, цікавило питання  щодо можливості використання податкової знижки. Зокрема цікавило питання чи має право на податкову знижку військовослужбовець, який отримує грошове забезпечення. Анастасія Грицан повідомила, що згідно норм Податкового кодексу України передбачено, що загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата. Військовослужбовець отримує грошове забезпечення, тому не має права на застосування податкової знижки.

Право на податкову знижку має фізична особа, яка є найманою особою, виключно до доходів, одержаних протягом року у вигляді заробітної плати.

Під час спілкування усі додзвонювачі отримали вичерпні відповіді на свої питання у межах чинного законодавства.

Сучасний мобільний застосунок від ДПС «Моя податкова»

Яворівська ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області продовжує роз’яснювальну роботу щодо мобільного застосунка «Моя податкова», який доступний громадянам та може бути завантажений на телефони як на платформі Android, так і iOS!

«Моя податкова» - простий і зручний інструмент для отримання електронних сервісів податкової служби громадянами, а також сплати податків з використанням запропонованих платіжних систем. Частина сервісів застосунку доступні без ідентифікації: перевірка чека, пошук акцизної марки, дані з реєстру платників ПДВ, єдиного податку. Інші сервіси доступні після ідентифікації будь-яким файловим КЕП або хмарним КЕП– Дія Підпис, SmartID від Приватбанку та інші.

У розділі «Мої дані» застосунку можна отримати інформацію про:  

-  адресу реєстрації та фактичне місце проживання;  

-  обʼєкти оподаткування;  

-  обовʼязок сплатити суму грошового зобовʼязання (ППР);  

-  стан розрахунків з бюджетом.  

Розділ «Реєстри» мобільного застосунку надає можливість здійснити:

- пошук фіскального чека;

- пошук марки акцизного податку;

- переглянути дані реєстру платників ПДВ;

- переглянути дані реєстру страхувальників;

- переглянути дані реєстру платників єдиного податку.

У розділі «Послуги» доступно:  

-  направлення запиту на отримання відомостей про суми виплачених доходів;  

-  подання Податкової декларації про майновий стан і доходи (податкова знижка).;

- переглянути інформацію про стан розрахунків з бюджетом та сплатити податки. 

У розділі «Повідомлення» доступні:  

-  квитанції;  

-  відомості з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків;  

- інформація з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про джерела/суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку та військового збору;  

- листи контролюючого органу та інші повідомлення.

Мобільний застосунок доповнюватиметься новими можливостями відповідно до потреб платників податків. З метою вдосконалення роботи та сервісів мобільного застосунку, ДПС запрошує брати активну участь у його тестуванні. У разі виникнення будь-яких запитань щодо роботи застосунку та наявності пропозицій щодо вдосконалення сервісів, просимо їх надсилати за адресою infotax@tax.gov.ua або звертатися за телефоном 0 800 501 007

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь