Івано-Франківська селищна рада
Україна, Львівська область, Яворівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Проведено зустріч з платниками податків щодо новацій в законодавстві

Дата: 06.12.2023 13:28
Кількість переглядів: 86

Фото без опису

Проведено зустріч з платниками податків щодо новацій в законодавстві

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує.

Днями за участі начальника Яворівської державної податкової інспекції Головного управління  ДПС у Львівській області (Яворівська ДПІ) Петра Шота відбулася зустріч для платників податків на тему «Щодо новацій в законодавстві в умовах воєнного стану».

Начальник Яворівської ДПІ Петро Шот в ході зустрічі повідомив про новації в податковому законодавстві, а саме: 01 серпня 2023 року набув чинності Закон України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».

Звернув увагу, щодо питання оподаткування виплат благодійної допомоги внутрішньо переміщеним особам, застосування податкової знижки, легалізації трудових відносин та змін в частині сплати МПЗ.

Наприкінці присутні отримали відповіді на питання, а також друковану продукцію.

Сеанс телефонного зв'язку «гаряча лінія» в Яворівській ДПІ щодо змін пов'язаних із застосуванням РРО/ПРРО

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує.

Днями за участі начальника Яворівської ДПІ Петра Шота відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія», де податківець відповів на питання стосовно змін пов'язаних із застосуванням РРО/ПРРО.

Під час заходу платників цікавили питання щодо Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», що набув чинності 01 серпня 2023 року.

Хто має право на отримання податкової знижки?

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що громадяни мають право скористатися податковою знижкою за 2022 рік по 31 грудня 2023 року включно.

При цьому, Податковим кодексом України (далі – ПКУ) встановлені обмеження права на нарахування податкової знижки.

Так, податкова знижка може бути надана виключно резиденту, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку, а так само резиденту – фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті (п.п.166.4.1 п. 166.4 ст. 166 ПКУ).

Відповідно до п.п. 166.4.2 п. 166.4 ст. 166 ПКУ загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку на доходи фізичних осіб (далі – податок) у звітному податковому році, не може перевищувати суму річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшену з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ, крім випадку, визначеного п.п. 166.4.4 цього пункту.

У разі отримання платником податків протягом звітного року доходів у вигляді заробітної плати, які оподатковувалися за різними ставками податку, сума податку, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з реалізацією права платника податку на податкову знижку, визначається у такому порядку:

- визначення часток (у відсотках) доходу, нарахованого у вигляді заробітної плати, оподаткованих за різними ставками податку, в загальній сумі річного загального оподатковуваного доходу, зазначеного в абзаці першому цього підпункту;

- визначення розрахункової бази оподаткування шляхом зменшення загального оподатковуваного доходу платника податку, одержаного у вигляді заробітної плати, на суму здійснених платником податків протягом звітного податкового року витрат, передбачених підпунктами 166.3.1 – 166.3.9 п. 166.3 ст. 166 ПКУ;

- визначення розрахункової суми податку окремо за кожною ставкою шляхом множення розрахункової бази оподаткування на ставку податку та частку, що визначена відповідно до абзацу третього цього підпункту для відповідної ставки податку;

- визначення суми податку, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з реалізацією платником податку права на податкову знижку, як різниці між сумою податку, утриманого протягом звітного року з оподатковуваного доходу, нарахованого у вигляді заробітної плати, та розрахунковою сумою податку, визначеною відповідно до абзацу п’ятого цього підпункту.

Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься (п.п.166.4.3 п. 166.4 ст. 166 ПКУ).

Згідно з п.п. 166.4.4 п. 166.4 ст. 166 ПКУ сума податкової знижки, нарахована платнику податку у звітному податковому році, у разі включення до податкової знижки витрат, передбачених п.п. 166.3.10 п. 166.3 ст. 166 ПКУ, розраховується окремо від інших витрат та не може перевищувати суму річного загального оподатковуваного доходу платника податку, отриманого у вигляді дивідендів, крім сум дивідендів, що не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

У разі отримання платником податків протягом звітного року доходів, які оподатковувалися за різними ставками податку, сума податку, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з реалізацією права платника податку на податкову знижку, зазначену в абзаці першому цього підпункту, визначається у такому порядку:

- визначення часток (у відсотках) доходів, оподаткованих за різними ставками податку, в загальній сумі річного загального оподатковуваного доходу, зазначеного в абзаці першому цього підпункту;

- визначення розрахункової бази оподаткування шляхом зменшення загального оподатковуваного доходу платника податку, отриманого у вигляді дивідендів, крім сум дивідендів, що не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, на суму здійснених платником податків протягом звітного податкового року витрат, передбачених п.п 166.3.10 п. 166.3 ст. 166 ПКУ;

- визначення розрахункової суми податку окремо за кожною ставкою шляхом множення розрахункової бази оподаткування на ставку податку та частку, що визначена відповідно до абзацу третього цього підпункту для відповідної ставки податку;

- визначення суми податку, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з реалізацією платником податку права на податкову знижку, як різниці між сумою податку, утриманого протягом звітного року з оподатковуваного доходу, зазначеного в абзаці першому цього підпункту, та розрахунковою сумою податку, визначеною відповідно до абзацу п’ятого цього підпункту.

Про дотримання черговості сплати платежів з єдиного рахунку

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області повідомляє, що реєстр платежів з єдиного рахунку в розрізі окремого платника податків формується щоденно, крім вихідних, святкових та неробочих днів, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, у межах коштів, сплачених на єдиний рахунок таким платником податків, та з урахуванням наявних у такого платника сум помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань відповідно до п. 351.8 ст. 351 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) з дотриманням такої черговості сплати:

- у першу чергу – недоїмка з єдиного внеску;

- у другу чергу – податковий борг у межах відповідного податку або збору, заборгованості з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, згідно з черговістю його виникнення, з урахуванням положень п. 131.2 ст. 131 Кодексу;

- у третю чергу – грошові зобов’язання, визначені на підставі податкових повідомлень-рішень, у хронологічному порядку надходження платіжних інструкцій на зарахування коштів на єдиний рахунок, якщо такі платіжні інструкції містять інформацію про дату та номер відповідного податкового повідомлення-рішення;

- у четверту чергу – визначені платником податку (податковим агентом) грошові зобов’язання із загальнодержавних податків та зборів, місцевих податків, єдиного внеску у хронологічному порядку надходження платіжних інструкцій на зарахування коштів на єдиний рахунок, якщо такі платіжні інструкції містять інформацію про призначення відповідного платежу та його одержувача;

- у п’яту чергу – грошові зобов’язання із загальнодержавних податків та зборів у хронологічному порядку надходження податкових декларацій (розрахунків) у сумі податкових зобов’язань відповідного податкового періоду, з урахуванням строків сплати;

- у шосту чергу – грошові зобов’язання з місцевих податків у хронологічному порядку надходження податкових декларацій (розрахунків) у сумі податкових зобов’язань відповідного податкового періоду, з урахуванням строків сплати;

- у сьому чергу – інші платежі, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, у хронологічному порядку надходження платіжних інструкцій на зарахування коштів на єдиний рахунок, якщо такі платіжні інструкції містять інформацію про призначення відповідного платежу та його одержувача.

 

З 1 грудня – повний перехід на новий формат платіжних інструкцій при сплаті податків

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області повідомляє, що з 01 грудня 2023 року платники під час сплати податків, зборів, платежів, єдиного внеску повинні використовувати виключно структурований формат реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції відповідно до міжнародного стандарту ISO 20022.

Реквізити "Призначення платежу" платіжної інструкції передбачають поля встановленого формату, одним із яких є «Код виду сплати». Відтак, при заповненні поля «Код виду сплати» платник вказує код виду сплати відповідно до затвердженого Переліку.

Звертаємо увагу, що дата впровадження виключно структурованої форми призначення платіжної інструкції під час сплати податків і зборів є кінцевою та такою, що змінюватись не буде.

З прикладами заповнення поля «Призначення платежу» можна ознайомитись за посиланням https://tax.gov.ua/.../zapovnennya-rekvizitiv.../681049.html

 

Закон України № 3219 в частині застосування РРО/ПРРО

Фахівці  Яворівської  ДПІ Головного управління ДПС у Львівській  області, у межах проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії щодо норм податкового законодавства, передбачених Законом України від   30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон №3219), проводять робочі зустрічі з представниками бізнесу Яворівської, Новояворівської та Івано-Франківської територіальних громад.

Під час зустрічей  до відому платників доводять, що у зв’язку з імплементацією норм Закону № 3219, відновлено відповідальність за порушення вимог Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Податківці наголошують, що Закон № 3219 спрямований на виконання Україною зобов’язань в рамках Меморандуму про економічну та фінансову політику від 8 грудня 2022 року та передбачає відновлення дії норм податкового законодавства, які були призупинені у зв’язку з  введенням воєнного стану в Україні  та не встановлює нових вимог для мікробізнесу. 

Також податківцями надається практична допомога суб'єктам господарювання щодо реєстрації ПРРО через електронний кабінет платника податків.

Суб’єкт господарювання обирає самостійно РРО чи ПРРО, він буде застосовувати

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що для проведення розрахунків суб’єкт господарювання самостійно обирає, РРО чи ПРРО він буде застосовувати. Якщо надає перевагу ПРРО, то може обрати безоплатний ПРРО від ДПС або комерційний ПРРО.

Безоплатний ПРРО від ДПС розміщено у відкритому доступі на відповідних цифрових платформах (завантажити можна за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/).

Отримати роз’яснення щодо реєстрації РРО/ПРРО, з інших питань, пов’язаних із застосуванням РРО/ПРРО, можна за телефоном «гарячої лінії» - https://poltava.tax.gov.ua/kontakti/ 

Подати до контролюючого органу заяву для реєстрації РРО можливо в електронній або паперовій формі, для реєстрації ПРРО – виключно в електронній формі.

Детальна інформація та покрокові інструкції щодо реєстрації та застосування ПРРО ви знайдете за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/formi-prro/formi-prro/

 

Практикум із платниками податків з питань застосування РРО /ПРРО

Фахівці Яворівської ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області на постійній основі проводять заходи з платниками податків з питань застосування РРО/ПРРО фізичними особами-підприємцями, в тому числі платниками єдиного податку ІІ-ІV груп.

Днями в ДПІ відбувся тренінг, під час якого податківці проінформували платників, що безкоштовне програмне рішення ДПС – ПРРО  призначене для проведення розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. За допомогою ПРРО від ДПС здійснювати реєстрацію розрахункових операцій та подавати необхідну звітність ПРРО просто і швидко.

Фахівці звернули увагу на можливості та перевагах ПРРО, серед яких:

створення та реєстрація фіскальних чеків на фіскальному сервері ДПС;

легке додавання товарів та послуг у фіскальний чек; друк та відправка фіскальних чеків покупцям на пошту або у месенджери;

відкриття/закриття зміни;

службове внесення/службова видача;

ведення довідників номенклатури товарів;

експорт/імпорт довідників номенклатури;

продаж товарів/послуг, відсутніх в довіднику номенклатури;

використання сканера штрих-кодів;

використання різних форм розрахунку (готівкова/безготівкова/комбінована (і готівка, і картка));

просте оформлення знижки на окремий товар або всю суму чека;

оформлення повернення товарів та чеків повернення;

формування та перегляд X-звіту;

формування та перегляд Z-звіту; автоматичне або ручне закриття зміни та відправка Z-звіту.

Крім того, податківці звернули увагу, що нові версії безкоштовного ПРРО від ДПС для iOS та Web, а також оновлені версії для Windows та Android – це мобільність та можливість роботи в режимі офлайн.

Про реалізацію права громадян на податкову знижку підчас сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»

Нещодавно у Яворівській ДПІ  Головного управління ДПС у Львівській  області відбувся черговий  сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Реалізація права громадян на податкову знижку». На запитання платників податків відповідала старший державний інспектор Яворівської ДПІ Анастасія Грицан.

Під час «гарячої лінії» додзвонювачі дізналися, що до  податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги).

Посадовець проінформувала, що у зазначених документах обов’язково повинні бути відображені сума сплачених страхових та пенсійних внесків, дата сплати, прізвище платника, реквізити договору згідно з яким здійснюється така плата, відповідний договір (договір довгострокового страхування життя, тощо).

В ході спілкування платників також поінформовано, що копії вказаних документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з податковою декларацією, а оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого Податковим кодексом України. У разі якщо відповідні витрати підтверджені електронним розрахунковим документом, платник податків зазначає в податковій декларації лише реквізити електронного розрахункового документа.

На всі поставлені питання в ході «гарячої лінії» були надані кваліфіковані роз’яснення в межах чинного законодавства.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь