Про розміри єдиного внеску

Дата: 11.12.2023 16:47
Кількість переглядів: 146

Фото без опису

Про розміри єдиного внеску

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що стандартна ставка єдиного внеску єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування для переважної більшості із зазначених умовних груп платників становить 22 % до визначеної законом бази нарахування єдиного внеску (з урахуванням обмежень у вигляді мінімального страхового внеску та максимальної бази нарахування єдиного внеску).

Проте, є випадки, коли як ставка так і розмір єдиного внеску в цілому може відрізнятися, а саме:

- для роботодавців, у яких працюють особи з інвалідністю – 8,41 %;

- для підприємств та організацій всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема товариств УТОГ та УТОС, в яких кількість осіб з інвалідністю становить не менш як 50 відсотків загальної чисельності працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю становить не менш як 25 відсотків суми витрат на оплату праці – 5,3 %;

- для підприємств та організацій громадських організацій осіб з інвалідністю, в яких кількість осіб з інвалідністю становить не менш як 50 відсотків загальної чисельності працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю становить не менш як 25 відсотків суми витрат на оплату праці – 5,5 %.

Про обмеження права на нарахування податкової знижки

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що громадяни мають право скористатися податкової знижкою за 2022 рік по 31 грудня 2023 року включно.

При цьому, Податковим кодексом України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами і доповненнями (далі – ПКУ) встановлені обмеження права на нарахування податкової знижки.

Так, податкова знижка може бути надана виключно резиденту, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку, а так само резиденту – фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті (п.п.166.4.1 п. 166.4 ст. 166 ПКУ).

Відповідно до п.п. 166.4.2 п. 166.4 ст. 166 ПКУ загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку на доходи фізичних осіб (далі – податок) у звітному податковому році, не може перевищувати суму річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшену з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ, крім випадку, визначеного п.п. 166.4.4 цього пункту.

У разі отримання платником податків протягом звітного року доходів у вигляді заробітної плати, які оподатковувалися за різними ставками податку, сума податку, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з реалізацією права платника податку на податкову знижку, визначається у такому порядку:

- визначення часток (у відсотках) доходу, нарахованого у вигляді заробітної плати, оподаткованих за різними ставками податку, в загальній сумі річного загального оподатковуваного доходу, зазначеного в абзаці першому цього підпункту;

- визначення розрахункової бази оподаткування шляхом зменшення загального оподатковуваного доходу платника податку, одержаного у вигляді заробітної плати, на суму здійснених платником податків протягом звітного податкового року витрат, передбачених підпунктами 166.3.1 – 166.3.9 п. 166.3 ст. 166 ПКУ;

- визначення розрахункової суми податку окремо за кожною ставкою шляхом множення розрахункової бази оподаткування на ставку податку та частку, що визначена відповідно до абзацу третього цього підпункту для відповідної ставки податку;

- визначення суми податку, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з реалізацією платником податку права на податкову знижку, як різниці між сумою податку, утриманого протягом звітного року з оподатковуваного доходу, нарахованого у вигляді заробітної плати, та розрахунковою сумою податку, визначеною відповідно до абзацу п’ятого цього підпункту.

Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься (п.п.166.4.3 п. 166.4 ст. 166 ПКУ).

Згідно з п.п. 166.4.4 п. 166.4 ст. 166 ПКУ сума податкової знижки, нарахована платнику податку у звітному податковому році, у разі включення до податкової знижки витрат, передбачених п.п. 166.3.10 п. 166.3 ст. 166 ПКУ, розраховується окремо від інших витрат та не може перевищувати суму річного загального оподатковуваного доходу платника податку, отриманого у вигляді дивідендів, крім сум дивідендів, що не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

У разі отримання платником податків протягом звітного року доходів, які оподатковувалися за різними ставками податку, сума податку, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з реалізацією права платника податку на податкову знижку, зазначену в абзаці першому цього підпункту, визначається у такому порядку:

- визначення часток (у відсотках) доходів, оподаткованих за різними ставками податку, в загальній сумі річного загального оподатковуваного доходу, зазначеного в абзаці першому цього підпункту;

- визначення розрахункової бази оподаткування шляхом зменшення загального оподатковуваного доходу платника податку, отриманого у вигляді дивідендів, крім сум дивідендів, що не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, на суму здійснених платником податків протягом звітного податкового року витрат, передбачених п.п 166.3.10 п. 166.3 ст. 166 ПКУ;

- визначення розрахункової суми податку окремо за кожною ставкою шляхом множення розрахункової бази оподаткування на ставку податку та частку, що визначена відповідно до абзацу третього цього підпункту для відповідної ставки податку;

- визначення суми податку, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з реалізацією платником податку права на податкову знижку, як різниці між сумою податку, утриманого протягом звітного року з оподатковуваного доходу, зазначеного в абзаці першому цього підпункту, та розрахунковою сумою податку, визначеною відповідно до абзацу п’ятого цього підпункту. 

В Яворівській ДПІ проведено засідання «круглого столу» з платниками податків

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує.

Днями за участі начальника Яворівської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Львівській області (далі - Яворівська ДПІ) Петра Шота відбулося засідання «круглого столу» з платниками податків про актуальні питання податкового законодавства в умовах воєнного стану.

Під час заходу присутні обговорили основні зміни, що внесені до податкового законодавства, а саме щодо  переваг застосування платниками податків програмного РРО, розробленого ДПС України.  Відтепер, фізичні особи-підприємці можуть на свій власний вибір використовувати класичний РРО, або програмний РРО (ПРРО), у залежності від своїх потреб. ПРРО можна зареєструвати через Електронний кабінет, при цьому,  програмний РРО має низку переваг перед класичними касовими апаратами. 

Однією з новацій, що розроблені  ДПС для зручності платників податків, є  мобільний застосунок «Моя податкова».  Він доступний  для широкого загалу та може бути завантажений на смартфони   (Android та   iOS версії).

«Моя податкова» - простий і зручний інструмент для отримання електронних сервісів податкової служби громадянами, а також сплати податків з використанням запропонованих платіжних систем. Частина сервісів застосунку доступні без ідентифікації: перевірка чека, пошук акцизної марки, дані з реєстру платників ПДВ, єдиного податку. Інші сервіси доступні після ідентифікації будь-яким файловим КЕП або хмарним КЕП– ДіяПідпис, SmartID від Приватбанку та інші.

Наприкінці присутні отримали відповіді на питання, а також тематичну друковану продукцію.

«Моя податкова» – нові можливості для платників податків

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що Державною податковою службою України запроваджено мобільний застосунок «Моя податкова», який є зручним інструментом для отримання громадянами електронних сервісів податкової служби.

 «Моя податкова» є програмним комплексом, що може бути застосованим для будь-якого пристрою, який підтримує операційні системи Android чи iOS із відповідними версіями.

Завантажити застосунок «Моя податкова» можна в App Store або Google Play.

Інтерфейс застосунку простий і зручний. Сервіси об’єднані в чотири розділи.

Розділ «Реєстри» надає можливість здійснити:

- пошук фіскального чека;

- пошук марки акцизного податку;

- перегляд даних реєстру платників ПДВ;

- перегляд даних реєстру страхувальників;

- перегляд даних реєстру платників єдиного податку.

Розділ «Мої дані» містить базову інформацію про платника податків: 

-  адреса реєстрації

-  наявність обʼєктів оподаткування; 

-  повідомлення про обовʼязок сплатити суму грошового зобовʼязання (ППР).

Розділ «Послуги» дозволяє:

- отримати відомості про суми виплачених доходів; 

- подати Податкову декларацію про майновий стан і доходи на податкову знижку;

- переглянути інформацію про стан розрахунків з бюджетом (наявність податкового боргу, переплат тощо);

- сплатити податки;

- подати Заяву на внесення змін до ДРФО (5 ДР) (наразі функція очікується в наступних оновленнях)

- подати Облікову картку фізичної особи – платника податків (1ДР) (наразі функція очікується в наступних оновленнях).

Розділ «Повідомлення» містить доступ до перегляду:

- квитанцій;

- відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків;

- інформації з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про джерела/суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку та військового збору;

- листів контролюючого органу;

- інших повідомлень контролюючого органу.

Частина сервісів застосунку «Моя податкова» доступна без ідентифікації: перевірка чека, пошук акцизної марки. Інші сервіси доступні після ідентифікації онлайн з використанням файлового або хмарного КЕП будь-якого надавача.

Мобільний застосунок «Моя податкова» працює в тестовому режимі. Функціонал доповнюватиметься новими можливостями. За відгуками та пропозиціями користувачів в наступних оновленнях будуть з’являтися нові сервіси. Просимо платників надсилати пропозиції або зауваження щодо роботи застосунку за адресою infotax@tax.gov.ua або звертатися за телефоном 0 800 501 007.

Особливості роботи в режимі офлайн з ПРРО

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області повідомляє, що у зв’язку із набранням чинності 01.08.2023 Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», яким, зокрема, внесено зміни до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», відновлено дію абзацу сьомого статті 5 цього Закону, у зв’язку з чим використання ПРРО в режимі офлайн без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, заборонено.

Отже, з 01.08.2023 заборонена робота ПРРО в режимі офлайн, якщо таким ПРРО не отримано діапазон фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером ДПС, які присвоюються розрахунковим документам ПРРО, що працює в режимі офлайн.

ПРРО працює в режимі офлайн лише в період, протягом якого відсутній зв’язок між ПРРО та фіскальним сервером ДПС.

Розрахунок податкової знижки

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що громадяни мають можливість скористуватись правом на податкову знижку за наслідками 2022 року по 31 грудня 2023 року (включно).

Для розрахунку податкової знижки:

Визначається база оподаткування шляхом зменшення річної суми нарахованої заробітної плати на суму страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, – обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати працівника, а також на суму податкової соціальної пільги (далі – ПСП) за її наявності.

Довідково! Інформацію щодо сум нарахованого загального річного оподатковуваного доходу, застосованих ПСП, утриманого податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) фізичні особи отримують у вигляді довідки про доходи від свого роботодавця.

На підставі підтверджуючих документів визначається сума (вартість) витрат платника податку – резидента, дозволених до включення до податкової книжки.

Розраховується сума ПДФО, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з використанням права на податкову знижку. Для цього різницю між базою оподаткування та понесеними платником податку витратами слід помножити на ставку ПДФО (18 %).

Різниця між сумою ПДФО, фактично утриманого із заробітної плати за рік, та розрахованою сумою ПДФО підлягає поверненню платнику податку.

Сума, що має бути повернута, зараховується на банківський рахунок платника податку, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в податковій декларації про майновий стан і доходи протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації (п. 179.8 ст. 179 Податкового кодексу України).

У разі встановлення порушень контролюючий орган повідомляє платника податку про відмову у наданні/зменшенні суми податкової знижки, визначеної платником у податковій декларації, шляхом вручення платнику податків акта перевірки та податкового повідомлення – рішення.

У Яворівській ДПІ проведено практикум щодо подання декларації про майновий стан і доходи

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області повідомляє, що днями фахівцями інспекції проведено практикум для громадян щодо подання декларації про майновий стан і доходи для отримання податкової знижки за навчання.

З метою забезпечення належного сервісного обслуговування платників податків на веб-порталі ДПС України функціонує електронний сервіс «Електронний кабінет платника», за допомогою якого платники податків можуть вести документообіг та сплачувати податки онлайн, не відвідуючи Центри обслуговування платників, що значно економить час та надає можливість уникнути черги.

Електронний кабінет - це найбільш популярний сервіс ДПС, який є захищеним та безпечним електронним сервісом.

Впровадження інформаційних технологій дає змогу зберегти час для бізнесу та здійснити спілкування з податковою службою комфортно.

Сьогодні у платників, завдяки функціонуванню Електронного кабінету, є можливість отримати всю необхідну інформацію, довідки, консультації, подати звітність до податкових органів.

Вхід до приватної частини «Електронного кабінету» здійснюється за адресою cabinet.tax.gov.ua з використання електронного цифрового підпису (ЕЦП) будь-якого Акредитованого центру сертифікації ключів

Фахівцями Яворівської ДПІ ГУ ДПС у Львівській області постійно надається практична допомога при подачі звітності, або подачі заяв та інших документів через електронні сервіси ДПС. Платникам податків детально та покроково надається роз’яснення, як можна швидко та доступно отримати ЕЦП через додаток Приват-24, або іншими надавачами ЕЦП та скористатися податковими електронними сервісами. Швидко та зручно подати звітність, переглянути нарахування та сплату в ІКП, сформувати акти звірки по платежах тощо.

 Також в ході заходу було проінформовано про мобільний застосунок «Моя податкова» від ДПС . Застосунок можна завантажити на телефони як на платформі Android, так і iOS!  

«Моя податкова» -  простий і зручний інструмент для отримання електронних сервісів податкової служби для громадян,  а також сплати податків з використанням платіжних систем.   

У розділі «Мої дані» застосунку можна отримати інформацію про:адресу реєстрації та фактичне місце проживання; обʼєкти оподаткування;  обовʼязок сплатити суму грошового зобовʼязання (ППР); стан розрахунків з бюджетом.  

У розділі «Послуги» доступно:направлення запиту на отримання відомостей про суми виплачених доходів; подання Податкової декларації про майновий стан і доходи (податкова знижка).  

У розділі «Повідомлення» доступні:  квитанції; відомості з Державного реєстру фізичних осіб- платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків;інформація з ДРФО про джерела/суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку та військового збору; листи контролюючого органу.  

Яворівська ДПІ: робоча зустріч з представниками Івано-Франківської  селищної ради

Відбулась чергова робоча зустріч начальника Яворівської державної податкової інспекції Петра Шота з представниками Івано-Франківської селищної ради.

Особливу увагу під час заходу приділили обговоренню та вирішенню найактуальніших питань діяльності Івано-Франківської територіальної громади, забезпеченню своєчасності та повноти сплати податків і зборів, зокрема, мінімального податкового зобов’язання, декларування доходів громадян, отриманих у 2022 році, реалізації права на податкову знижку.

Ще однією темою для обговорення стало роз’яснення чинних норм законодавства щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій та програмних реєстраторів розрахункових операцій, які стали обов’язковими із 1 серпня 2023 року, окреслення практичних аспектів застосування реєстраторів розрахункових операцій фізичними особами – підприємцями, що перебувають на спрощеній та загальній системі оподаткування.

Фізичні особи – підприємці  – платники єдиного ІІ – ІV груп згідно з вимогами Податкового кодексу України  з 1 січня 2022 року зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО при здійсненні розрахункових операцій незалежно від виду діяльності та обсягу доходу, можуть на свій власний вибір використовувати або класичний РРО, або програмний РРО (ПРРО), у залежності від своїх потреб. Зокрема, звернула увагу на безкоштовний застосунок ПРРО від ДПС, який має низку переваг перед класичними касовими апаратами. Функціонал даного програмного продукту від ДПС відповідає законодавчим вимогам, а встановлення, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача.

Яворівська ДПІ: проведено практикум щодо використання електронних сервісів ДПС

06 грудня проведено практичне заняття щодо переваг використання в роботі електронних сервісів ДПС за участю начальника Яворівської ДПІ Петра Шота. Податківець поінформував, які електронні сервіси ДПС допомогають в дистанційному спілкування з податковою службою, це Електронні сервіси  ДПС: 

- “Єдине вікно подання електронної звітності” - спеціалізоване  клієнтське  програмне  забезпечення, яке розміщено на вебпорталі ДПС у розділі “Головна/ Електронна звітність/ Спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності до “Єдиного вікна подання електронної звітності” (https://tax.gov.ua/elektronna-zvitnist/spetsializovane-klientske-program/);

- “Електронний кабінет” - інформаційно-телекомунікаційна система вхід до якої здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua/, а також через вебпорталДПС https://tax.gov.ua/.  Електронний кабінет працює цілодобово в реальному часі і не вимагає використання жодного додаткового програмного забезпечення. Цей сервіс надає змогу створити та надіслати до ДПС електронні документи: податкову звітність, запити на отримання інформації, заяви для реєстрації платниками окремих податків тощо. Також ознайомила з послугами які  можна отримати через Електронний кабінет, а саме у приватній частині Електронного кабінету платник має змогу:

відправити до будь-якого контролюючого органу листа в електронному вигляді (меню “Листування з ДПС”);

доступу до особистої інформації, зокрема реєстраційних та облікових даних (меню “Облікові дані”), даних інтегрованих карток (меню “Стан розрахунків з бюджетом”), переліку отриманих документів та поданої звітності платника податків (меню “Вхідні/вихідні документи”);

переглянути стан розрахунку з бюджетом (меню “Стан розрахунків з бюджетом”);

отримати витяг щодо стану розрахунків з бюджетами та цільовими фондами за даними органів ДПС, надіславши запит на його отримання;

отримати довідку про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи;

надіслати запити на отримання інформації, заяви на реєстрацію платником окремих податків, отримати витяги з реєстрів;

створювати та надсилати електронні документи: податкової та статистичної звітності, звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

скористатися іншими електронними сервісами та отримати корисну інформацію

В Яворівській ДПІ проведено тренінг для платників податків щодо реєстрації РРО та/або ПРРО

У рамках роз’яснювальної кампанії з питань реєстрації реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" в Яворівській ДПІ для платників податківці проводять тренінги, під час яких надають практичну допомогу суб’єктам господарювання у реєстрації РРО та ПРРО.

Зокрема, під час чергової зустрічі старший державний інспектор Яворівської ДПІ Наталія Британ проінформувала платників про нововведення, внесені Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» в частині відновлення відповідальності за невиконання вимог Закону про РРО.

Фахівець розповіла  платникам про можливість користуватися як апаратним, так і програмним РРО та наголосила, що ПРРО від ДПС України надається суб’єктам господарювання безкоштовно. 

 Крім того, посадовець надала роз’яснення щодо  алгоритму дій для встановлення ПРРО. Так, за її словами платникам необхідно: 

- отримати кваліфікований електронний підпис у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг; 

- завантажити та встановити з веб-порталу ДПС програмне забезпечення на будь-який зручний пристрій; 

- для реєстрації торгової точки в приватній частині електронного кабінету потрібно створити та заповнити Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (форма 20-ОПП); 

- для реєстрації ПРРО потрібно заповнити Заяву про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій (форма 1-ПРРО); 

- для реєстрації касира потрібно подати Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа (форма 5-ПРРО). 

Також під час спілкування Наталія Британ поінформувала платників про те, що Державною податковою службою України розроблено мобільний застосунок «Моя податкова», який вже доступний громадянам та може бути завантажений на телефони як на платформі Android, так і iOS. Цей застосунок - простий і зручний інструмент для отримання електронних сервісів податкової служби для громадян, а також сплати податків з використанням платіжних систем.

В Яворівській ДПІ проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо застосування РРО/ПРРО та електронних сервісів ДПС

В Яворівській ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області, 05 грудня проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо застосування РРО/ПРРО та електронних сервісів ДПС. На запитання платників податків відповідала старший державний інспектор Яворівської ДПІ ГУ ДПС у Львівській області  Наталія Британ.

Під час телефонної розмови посадовиця поінформувала додзвонювачів про обов’язкове застосування РРО/ПРРО суб’єктами підприємництва та розповіла, що з 1 жовтня цього року в разі встановлення  контролюючими органами  факту не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, до порушників застосовують фінансові санкції відповідно до норм Закону України від 30.06.2023 року №3219 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України  щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».

У ході спілкування Наталія Британ  повідомила, які саме сервісні послуги можна отримати через Електронний кабінет платника. Вона зауважила, що завдяки електронним сервісам ДПС можна не лише подати податкові декларації (розрахунки) засобами електронного зв’язку через Електронний кабінет, але й надіслати заяви, отримати довідки, ознайомитись з корисною інформацією від податкової служби тощо. При цьому у приватній частині Електронного кабінету інформація щодо облікових даних, поданої звітності, стану розрахунків з бюджетом, листів, запитів,  реєстрації податкових накладних оновлюється в режимі реального часу. Також наголосила, що Електронний кабінет  працює цілодобово в реальному часі і не вимагає використання жодного додатково програмного забезпечення. Електронний кабінет є найбільш популярним сервісом ДПС, адже скорочує час на оформлення  та подання податкової звітності, зберігаючи час для бізнесу. 

Спілкуючись з платниками, посадовиця повідомила, що тепер від ДПС доступний новий мобільний застосунок «Моя податкова». Застосунок можна завантажити на телефон як на платформі Android, так і IOS. «Моя податкова» – простий і зручний інструмент для отримання електронних сервісів податкової служби для громадян, а також сплати податків з використанням платіжних систем, який можна завантажити також на телефон.

 У Яворівській ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Можливості електронних сервісів ДПС»

У Яворівській ДПІ ГУ ДПС у Львівській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Можливості електронних сервісів ДПС».

На запитання платників відповідав начальник Яворівської ДПІ Петро Шот.

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі із запитань, які були під час сеансу телефонного зв’язку.

Які переваги Електронного кабінету для платника податків?

Електронний кабінет працює цілодобово в реальному часі і не вимагає використання жодного додаткового програмного забезпечення . Цей сервіс надає змогу створити та надіслати до ДПС електронні документи: податкову звітність,запити на отримання інформації,заяви для реєстрації платниками окремих податків тощо.

Які послуги можна отримати через Електронний кабінет?

У приватній частині Електронного кабінету платник має змогу: 

- відправити до будь-якого контролюючого органу листа в електронному вигляді;

- доступу до особистої інформації, зокрема реєстраційних та облікових даних, даних інтегрованих карток, переліку отриманих документів та поданої звітності платника податків;

- отримати витяг щодо стану розрахунків з бюджетами та цільовими фондами за даними органів ДПС, надіславши запит на його отримання;

- отримати довідку про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи;

- надіслати запити та отримати інформації, заяви на реєстрацію платником окремих податків,отримати витяги з реєстрів;

- створювати та надсилати електронні документи: податкової та статистичної звітності, звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування;

- скористатися іншими електронними сервісами та отримати корисну інформацію.

Чи можна громадянам дізнатися про наявність податкового боргу в Електронному кабінеті?

Фізичні особи- громадяни, які не є суб’єктами господарювання, можуть отримати інформацію про відсутність у них податкового боргу, використавши Електронний кабінет. Приватна частина Електронного кабінету через режим «Стан розрахунків з бюджетом» відкриває доступ до особових рахунків користувача зі сплати податків,зборів та інших платежів. Суми заборгованості перед бюджетом позначені червоним кольором.

Крім того були запитання щодо мобільного за стосунку «Моя податкова».

Як розповіла Ірина Нєдєлкова, на сьогодні доступний мобільний за стосунок «Моя податкова», який можна завантажити на телефони як на платформі Android, так і  iOS. «Моя податкова» - це простий і зручний інструмент для отримання електронних сервісів податкової служби для громадян, а також сплати податків з використанням платіжних систем. Тут можна отримати інформацію про адресу реєстрації та фактичне місце проживання; об’єкти оподаткування; обов’язок сплатити суму грошового зобов’язання (ППР); стан розрахунків з бюджетом.

У додатку доступні функції направлення запиту на отримання відомостей про суми виплачениз доходів та подання Податкової декларації про майновий стан і доходи9податкова знижка). Також доступні квитанції; відомості з Державного реєстру фізичних осіб- платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків; листи контролюючого органу.

Частина сервісів за стосунку доступні без ідентифікації; перевірка чека, пошук акцизної марки, дані з реєстру платників ПДВ; єдиного податку. Інші сервіси доступні після ідентифікації будь-яким файловим КЕП або хмарним КЕП- ДіяПідпис,SmartID від Приватбанку та інші.

Додзвонювачі отримали фахові відповіді на всі запитання щодо заявленої тематики.

 

 

Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь