Івано-Франківська селищна рада
Україна, Львівська область, Яворівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

З 1 січня 2024 року вводиться в дію нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи

Дата: 30.01.2024 13:35
Кількість переглядів: 378

Фото без опису

З 1 січня 2024 року вводиться в дію нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області звертає увагу, що з 01.01.2024 вводиться в дію нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація), у зв’язку із набранням чинності наказу Міністерства фінансів України від 28 серпня 2023 року № 467 «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованого в Мінюсті 18 жовтня 2023 року за № 1817/40873.

Нова форма декларації передбачає виокремлення податкових зобов’язань по податку на доходи фізичних осіб (далі – податок) при визначенні мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ) фізичними особами – підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) – власниками, орендарями, користувачами на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь. Водночас звертаємо увагу, що сплата податку при визначенні МПЗ фізичними особами – підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) здійснюється за кодом бюджетної класифікації «11010500 – податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування».

Крім того, змінився порядок розрахунку суми податку на доходи фізичних осіб, що підлягає поверненню з бюджету у зв’язку із використанням права на податкову знижку за витратами, понесеними відповідно до пункту 166.3 статті 166 розділу IV Податкового кодексу України (далі – Кодекс), крім витрат, зазначених у підпункті 166.3.10 пункту 166.3 статті 166 розділу IV Кодексу (додаток Ф3 до декларації).

Актуальні питання податкового законодавства під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує.

Нещодавно  начальником Яворівської ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області Петром Шотом проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо актуальних питань податкового законодавства.

Платники запитували щодо декларування доходів громадян, де фахівець звернув увагу на терміни подачі Декларації про майновий стан та доходи та зміну форми декларації.

В ході сеансу податківець відповів на запитання щодо офіційного оформлення роботодавцем найманих працівників та надання повідомлення контролюючому органу про прийняття працівника на роботу, щодо роботи електронного кабінету та роботи та можливості мобільного додатку «Моя податкова» від ДПС.

На всі поставлені питання в ході сеансу «гарячої лінії» були надані роз’яснення в межах чинного законодавства.

Чи дозволяється використання ПРРО в режимі офлайн під час воєнного стану?

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області повідомляє.

Згідно вимог Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» з 01.08.2023 забороняється робота ПРРО в режимі офлайн, якщо таким ПРРО не отримано діапазон фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером ДПС, які присвоюються розрахунковим документам ПРРО, що працює в режимі офлайн.

ПРРО працює в режимі офлайн лише в період, протягом якого відсутній зв’язок між ПРРО та фіскальним сервером ДПС.

Порядок застосування ПРРО в режимі офлайн встановлено розділом V Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.06.2020 № 317 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року № 547».

Тренінг для платників податків в Яворівській ДПІ

Днями в Яворівській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Львівській області відбувся тренінг щодо сервісних послуг Електронного кабінету платника.

Податківці розповіли про сервіс Електронний кабінет, його функції та можливості для платників. Саме е-Кабінет являється найбільш популярним сервісом ДПС, захищеним, працює цілодобово в реальному часі та скорочує час на оформлення та подання податкової звітності, зберігаючи час для бізнесу.        

Крім того, звернули увагу громадян, що сервіси для фізичних осіб в Електронному кабінеті об’єднано в окремий Е-кабінет для громадян, а це дає можливість:

  • доступу до реєстраційних даних та даних про об’єкти оподаткування, сформованих податкових повідомлень – рішень щодо сум нарахованих податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортного податку та плати за землю;
  • подання декларації про майновий стан і доходи;
  • отримання відомостей про суми виплачених доходів та утриманих податків з

Державного реєстру фізичних осіб – платників податків;

  • подання заяв для реєстрації/внесення змін у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, надання копій документів, необхідних для реєстрації/внесення змін до Державного реєстру, та обрання контролюючого органу, до якого особа може звернутись для отримання документа, що засвідчує реєстрацію у ДРФО;
  • подання заяви на включення/внесення змін/виключення з Реєстру волонтерів.

Також, засобами Електронного кабінету фізичні особи мають змогу сплатити податки, збори, платежі та єдиний внесок, скориставшись QR-кодом або однією з платіжних систем у меню «Стан розрахунків з бюджетом».

Користування онлайн сервісами податкової – це зручно, економно у часі, безкоштовно, цілодобово – прокоментували податківці! 

Про застосуванням РРО/ПРРО під час сеансу телефонного зв'язку «гаряча лінія» в Яворівській ДПІ

Нещодавно за участі старшого державного інспектора Яворівської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Львівській області Наталії Британ з  питань застосування РРО/ПРРО, книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) при здійсненні розрахункових операцій та поновлення відповідальності.

Платники податків мали змогу отримати відповіді на запитання щодо основних положень Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».

На всі поставлені питання, в ході «гарячої лінії», були надані кваліфіковані роз’яснення в межах чинного законодавства.

Як заповнюються поля у реквізитах «Призначення платежу» та «Отримувач» платіжної інструкції на сплату податків та зборів (крім єдиного внеску) на бюджетні рахунки?

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області звертає увагу, що Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 22.03.2023 № 148 зі змінами та доповненнями (далі – Порядок).

Пунктом 2 розд. ІІ Порядку, зокрема, визначено, що під час сплати податків, зборів на бюджетні рахунки платник у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції заповнює такі поля:

«Код виду сплати»;

«Додаткова інформація запису».

У полі «Код виду сплати» платник заповнює код виду сплати, визначений Переліком кодів видів сплати, які використовуються платниками, згідно з додатком 1 до Порядку.

У полі «Додаткова інформація запису» платник заповнює інформацію щодо переказу коштів у довільній формі. Суб’єкти господарювання, які проводять господарську діяльність на підставі ліцензії та/або спеціального дозволу, зазначають інформацію щодо звітного (податкового) періоду, за який сплачуються податкові зобов’язання, та дозвільного документа (вид дозвільного документа, номер, дата).

Сплата, зокрема, податків, зборів на бюджетні рахунки оформлюються за кожним напрямом перерахування та кожним кодом виду сплати окремою платіжною інструкцією (п. 3 розд. ІІ Порядку).

У разі коли платником при сплаті, зокрема, податків, зборів на бюджетні рахунки у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції не зазначено або зазначено код виду сплати, який відсутній у додатку 1 до Порядку, вважається, що платник сплатив грошове зобов’язання за кодом виду сплати 101 (п. 4 розд. ІІ Порядку).

У разі сплати, зокрема, податку, збору готівкою платник у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції, оформленої у паперовій формі, заповнює відповідну інформацію, яку надавач платіжних послуг використовує в повному обсязі при виконанні платіжної операції на переказ коштів готівкою (п. 8 розд. ІІ Порядку).

Пунктом 9 розд. ІІ Порядку визначено, що сплата, зокрема, податку, збору здійснюється платником безпосередньо, а у випадках, передбачених законодавством, – податковим агентом або представником платника.

Відповідно до п. 11 додатка «Указівки щодо заповнення реквізитів платіжної інструкції, оформленої в паперовій або електронній формі» до Інструкції про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 29 липня 2022 року № 163 (далі – Інструкція № 163), у реквізиті «Отримувач» під час сплати платежів до бюджету зазначаються найменування (повне або скорочене) відповідної установи, на ім’я якої відкрито рахунки для зарахування надходжень до державного та/або місцевих бюджетів, території та код бюджетної класифікації.

При цьому платіжна інструкція – це розпорядження ініціатора надавачу платіжних послуг щодо виконання платіжної операції (п.п. 15 п. 6 розд. І Інструкції № 163).

Яворівська ДПІ інформує про застосунок «Моя податкова»

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує, що мобільний за стосунок «Моя податкова» є доступний для усіх користувачів. Наразі його можна завантажити на платформі Android та iOS.

«Моя податкова» - простий і зручний інструмент для отримання електронних сервісів податкової служби для громадян, а також сплати податків з використанням платіжних систем.

У податкові службі зазначають, що у подальшому мобільний за стосунок доповнюватиметься новими можливостями, відтак радять користувачам активніше встановлювати його та активно застосовувати.

Яворівська ДПІ : Розпочалась кампанія декларування 2024 року

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області звертає увагу, що з 01.01.2024 розпочалась кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році.

Податковим кодексом України (далі – Кодекс) передбачено, що податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) подають:

  • фізичні особи – підприємці (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) та фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність – до 01 травня року, наступного за звітним;
  • громадяни, у яких виникає обов’язок щодо подання податкової декларації до 01 травня року, наступного за звітним;Фахівці Коростенської ДПІ наголошують, щорічну податкову декларацію про доходи за минулий рік за новою формою зобов’язані заповнити і подати до  1  травня 2024 року громадяни, які отримали доходи, з яких торік не сплачено податок на доходи фізичних осіб.

Тобто, якщо у 2023 році Ви отримували доходи, з яких не було сплачено податків, варто вже зараз спланувати своєчасне подання декларації про доходи

Звертаємо увагу, що обов’язок громадянина подати річну податкову декларацію передбачає Конституція України. Зокрема, стаття 67 Основного Закону нашої держави зобов’язує кожного сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом. Відповідно до вказаної законодавчої норми «Усі громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом».

Згідно вимог Податкового кодексу України обов’язковому декларуванню підлягають:

  • доходи, з яких при нарахуванні або виплаті ПДФО не утримувався;
  • доходи від особи, яка не є податковим агентом (в тому числі від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам, тощо);
  • спадок від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення та подарунки від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення;
  • доходи від продажу інвестиційних активів; - іноземні доходи.

Консультаційну допомогу з питань заповнення і подання декларацій завжди нададуть у Центрі обслуговування платників Яворівської ДПІ.

Яворівська ДПІ : Про зміну ставок єдиного податку

Яворівська  ДПІ  ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що відповідно до норм Податкового кодексу України, максимальні ставки єдиного податку встановлюються у відсотках (фіксовані ставки) до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового

(звітного) року, або  до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року в залежності від обраної платником групи єдиного податку.

При цьому, ставки єдиного податку  встановлюються сільськими, селищними, міськими радами для фізичних осіб-підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, але не можуть бути більшими ніж ставки встановлені нормами ПКУ.

Зокрема, для першої групи платників єдиного податку – не більше 10 відсотків розміру прожиткового мінімуму, а для другої групи платників єдиного податку – не більше 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати.

Відтак, максимальний місячний розмір єдиного податку у 2024 році для ФОП – платників єдиного податку першої групи становить 302,80 грн для платників єдиного податку другої групи – 1420,0 гривень.

Ставка єдиного податку для платників третьої групи встановлюється у розмірі:

  1. 3 відсотки доходу – у разі сплати податку на додану вартість;
  2. 5 відсотків доходу – у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.

Слід пам'ятати, що кожна сплачена гривня податків працює на пришвидшення нашої Перемоги!

Втратили ідентифікаційний номер – зверніться до податкової

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області повідомляє, що порядок присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків регламентується Положенням, затвердженим Наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 №822. При цьому контролюючий орган видає документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків. 

У разі втрати документа, що засвідчує реєстрацію в ДРФО, фізичній особі необхідно подати Заяву за ф. № 5ДР до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання) або до будьякого контролюючого органу або центру надання адміністративних послуг, пред’явити паспорт, та, у разі необхідності, витяг з реєстру територіальної громади про задеклароване (зареєстроване) місце проживання (перебування) особи.

Відтак замість втраченого або викраденого документа, після встановлення факту видачі раніше такого документа особі, яка заявила про його втрату або викрадення, контролюючий орган оформляє та видає новий документ.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь