Івано-Франківська селищна рада
Україна, Львівська область, Яворівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Проведено зустріч з платниками податків щодо новацій в законодавстві

Дата: 30.01.2024 13:39
Кількість переглядів: 106

Фото без опису

Проведено зустріч з платниками податків щодо новацій в законодавстві

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує.

Днями за участі начальника Яворівської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Львівській області (далі – Яворівська ДПІ) Петра Шота відбулась зустріч для платників податків на тему «Щодо новацій в законодавстві в умовах воєнного стану».

Начальник Яворівської ДПІ Петро Шот в ході заходу повідомив про новації в податковому законодавстві, а саме: 01 серпня 2023 року набув чинності Закон України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану»; що 08 грудня 2023 року набрав чинності Закон України від 09 листопада 2023 року № 3453-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок».

Звернув увагу, що з 1 січня 2024 року розпочалась кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2023 року. 

Повідомив щодо легалізації трудових відносин та змін до положень Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами і доповненнями (далі – Кодекс),  в частині сплати МПЗ. Наприкінці присутні отримали відповіді на питання, а також друковану продукцію.

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Декларування доходів громадян, отриманих у 2023 році»

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує.

У           Яворівській           державній           податковій           інпекції   Головного                управління

ДПС у Львівській області (далі – Яворівська ДПІ) проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Декларування доходів громадян, отриманих у 2023 році».

Начальник Яворівської ДПІ Петро Шот відповідав на запитання платників. В ході телефонної розмови платникам роз’яснили норми діючого податкового законодавства зі змінами стосовно декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2023 року; хто зобов’язаний подати декларацію про майновий стан і доходи та випадки, за яких платники податків зобов’язані самостійно обчислити суму податку (збору), що підлягає сплаті до бюджету за результатами звітного податкового року шляхом подання до податкового органу податкової декларації, встановлені розділом IV Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями.

Платникам було наголошено щодо підстав для подання податкової декларації про майновий стан і доходи, граничних строках сплати податкових зобов’язань, визначених у податковій декларації про майновий стан і доходи за 2023 рік та щодо права на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.

Податківець нагадав про можливості реалізувати своє право на податкову знижку,

заповнити та до 31 грудня 2024 року включно подати за місцем реєстрації декларацію про майновий стан та доходи та, що з метою створення комфортних умов для платників податків - фізичних осіб та спрощення процедури подання декларації про майновий стан і доходи, діє сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи» у приватній частині Електронного кабінету

(https://cabinet.tax.gov.ua/).

Сучасний сервіс Електронний кабінет дозволяє взаємодіяти з податковою службою дистанційно, без особистих візитів до служби. В умовах сучасних викликів функціонал Е-кабінету постійно оновлюється з урахуванням потреб платників. Тож закликаємо користуватись Електронним кабінетом та впевнитись у перевагах дистанційного формату спілкування з податковими органами.

На всі поставлені питання в ході «гарячої лінії» були надані роз’яснення в межах чинного законодавства.

Строки подання податкової декларації про майновий стан і доходи

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області звертає увагу, що з 01.01.2024 розпочалась кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році.

Податковим кодексом України (далі – Кодекс) передбачено, що податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) подають:

  • фізичні особи – підприємці (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) та фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність – до 01 травня року, наступного за звітним;
  • громадяни, у яких виникає обов’язок щодо подання податкової декларації до 01 травня року, наступного за звітним; До уваги!

Якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем (п. 49.20 ст. 49 Кодексу).

Важливо!

За умови якщо у платника податку на доходи фізичних осіб (далі – податок) відсутні підтверджуючі документи щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел і суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції, оформлені згідно зі ст. 13 Кодексу, то відповідно до п. п. 170.11.2  п. 170.11 ст. 170 Кодексу такий платник зобов’язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання податкової декларації до 31 грудня року, наступного за звітним.

  • фізичні особи – підприємці (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування), у разі припинення підприємницької діяльності – протягом 20 календарних днів місяця наступного за календарним місяцем, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця за її рішенням;

Важливо!

У разі проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця за її рішенням останнім базовим податковим (звітним) періодом є період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності;.

  • резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, – не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду;
  • фізичні особи, у яких є право на податкову знижку, – до 31 грудня (включно) наступного за звітним податкового року.

Практикум з питань деклараційної кампанії 2024

У Центрі обслуговування платників Яворівської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Львівській області (далі – Яворівська ДПІ) проведено практикум з платниками податків з питань подання податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація).

Фахівці Яворівської ДПІ повідомили, що з 1 січня 2024 року розпочалась кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2023 року.

Присутнім розповіли, що громадяни, які отримували іноземні доходи та знаходяться за кордоном, можуть надіслати декларацію поштою або в електронній формі. Подати декларацію в електронній формі можна скориставшись приватною частиною Електронного кабінету.

Зауважили, що у режимі «ЕК для громадян» електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи» дозволяє сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, у т. ч. для використання права на податкову знижку. При складанні декларації в Електронному кабінеті платника здійснюється часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб, та відомостей про обʼєкти нерухомого чи рухомого майна.

Фахівці наголосили на тому, що використання цього електронного сервісу:

  • скорочує час і витрати при поданні податкової декларації;
  • мінімізує помилки при заповненні декларації;
  • надає можливість подання копій первинних документів, як додаток до податкової декларації в онлайн-режимі.

В ході заходу присутні отримали кваліфіковані відповіді на свої запитання та власну друковану продукцію.

Повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені за допомогою Електронного кабінету

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області звертає увагу, що подання документів засобами електронного зв’язку в електронній формі здійснюється платниками відповідно до норм Податкового кодексу України та Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557 зі змінами та доповненнями.

Порядок функціонування інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний кабінет» (далі – Електронний кабінет) визначається наказом Міністерства фінансів України від 14.07.2017 № 637 «Про затвердження Порядку функціонування Електронного кабінету» зі змінами та доповненнями.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через вебпортал ДПС.

Вхід до приватної частини Електронного кабінету здійснюється після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг, через Інтегровану систему електронної ідентифікації – id.gov.ua (MobileID та BankID), за допомогою Дія.Підпис або «хмарного» кваліфікованого електронного підпису.

Режим «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету забезпечує можливість створення платниками податкової, фінансової, статистичної звітності, звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, зокрема, заяви про повернення помилково та/або надмiру сплачених сум грошових зобов’язань та пенi (далі – Заява), і подання її до контролюючих органів.

При створенні Заяви в режимі «Введення звітності» платник самостійно встановлює фільтр за параметрами: «рік», «період», «тип форми», зокрема «J(F)13 Запити». З переліку електронних форм обирає необхідну форму Заяви (J/F 1302001), а потім відповідний територіальний орган ДПС: «регіон», «район» (за замовчуванням встановлено орган ДПС за місцем основної реєстрації).

У запропонованій формі необхідно заповнити відповідні поля електронного документа, підписати та надіслати Заяву, при цьому реєстраційні дані платника податків заповнюються автоматично.

До Заяви платник може подати копію одного платіжного документа. Для цього у вкладці «Додатки» необхідно обрати опцію «Додати» документ довільного формату (F/J 1360102) та заповнити обов’язкові поля форми.

Оскільки у полі «Дата сплати до бюджету» Заяви вказується інформація щодо одного платіжного документа відповідно до якого була помилково або надміру сплачена сума грошових зобов’язань або пені, то з метою повернення таких сум за кількома платіжними документами, платник подає окремі Заяви за кожним платіжним документом.

Відповідно до абзацу першого п. 1 розд. ІІІ Порядку інформаційної взаємодії Державної податкової служби України, її територіальних органів, Державної казначейської служби України, її територіальних органів, місцевих фінансових органів у процесі повернення (перерахування) платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 11.02.2019 № 60 зі змінами та доповненнями, зокрема, Заява подається платником до територіального органу ДПС за місцем адміністрування (обліку) помилково та/або надміру сплаченої суми.

Функції старшого касира при використанні ПРРО

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області звертає увагу суб’єктів господарювання.

На даний час на програмному реєстраторі розрахункових операцій (далі – ПРРО) дозволяється здійснювати вхід та працювати тільки тим касирам, яких суб’єкт господарювання зазначив у Повідомленні про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа про касира за формою J/F1391802.

У разі відкриття зміни на ПРРО одним касиром, інший касир не може здійснити вхід на такий ПРРО. Функція старшого касира полягає у тому, щоб у разі не закриття зміни касиром та/або неможливістю виконати закриття зміни на такому ПРРО, зайти у вже відкриту зміну іншим касиром та здійснити її закриття.

Під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» про актуальні питання податкового законодавства

Нещодавно начальник Яворівської  державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Львівській області Петро Шот провів сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з актуальних питань податкового законодавства.

Платники податків мали змогу отримати відповіді на запитання щодо основних положень Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», деклараційної кампанії 2024, порядку нарахування та сплати мінімального податкового зобов’язання, легалізації найманої праці та заробітної плати, заповнення поля «Призначення платежу» у платіжних інструкціях, використання електронних сервісів ДПС України та ін.

Обов’язкові умови при здійсненні розрахункових операцій - застосування РРО/ПРРО та видача фіскального чека

Яворівська  ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області нагадує, що підприємці, які застосовують спрощену систему оподаткування (окрім першої групи), здійснюючи розрахункові операції, зобов’язані працювати з РРО/ПРРО та видавати фіскальний чек.

Умовою дотримання законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО є реєстрація РРО та/або ПРРО в контролюючому органі та видача покупцям розрахункових документів(фіскальних чеків) встановленої форми та змісту при проведенні розрахункових операцій.

В отриманні фіскального чека має бути зацікавлений і пересічний споживач, адже без цього фіскального документу на продукцію не поширюється гарантія якості, неможливо притягнути до відповідальності недобросовісного продавця.

Наголошуємо, що від повноти обсягу розрахункових операцій, проведених через РРО/ПРРО, та своєчасної і в повному обсязі сплати податків залежить обсяг надходжень до бюджету, адже для країни наразі важлива кожна сплачена до бюджету гривня. Тож дотримання законодавства у сфері розрахункових операцій гарантує як рівні конкурентні умови, стабільні надходження до бюджету, так і захист прав споживачів.

Подавати документи на отримання податкової знижки за витратами 2023 року можна тепер і через мобільний застосунок «Моя податкова»

Яворівська ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області інформує, що починаючи з 1 січня 2024 року фізичні особи мають можливість отримати податкову знижку за витратами, здійсненими у 2023 році.

Для цього до 31 грудня 2024 року включно необхідно подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.

Нагадуємо, що право на отримання податкової знижки не переноситься на наступний рік. Тобто, засвідчити свої витрати, аби повернути частину коштів за 2023 рік можна лише до кінця 2024 року. 

Право на податкову знижку визначено статтею 166 Податкового кодексу України.

До податкової знижки можна включити такі витрати: частину суми процентів, сплачених за користування іпотечним житловим кредитом;

пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям;

суми коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів освіти для компенсації вартості навчання;

страхові платежі за договором довгострокового страхування;

суми витрат на оплату допоміжних репродуктивних технологій;

суми витрат на оплату вартості державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини;

суми коштів, сплачених у зв’язку із переобладнанням транспортного засобу;

суми витрат у вигляді орендної плати (для внутрішньо переміщених осіб);

суми витрат на лікування гострої респіраторної хвороби COVID-19;

суми витрат на придбання акцій, емітентом яких є юридична особа, яка набула статус резидента Дія

Сіті.

Для отримання податкової знижки платник податків подає декларацію до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку.

Звертаємо увагу, що для зручності  платників податків ДПС  України з вересня 2023 року запроваджено безкоштовний мобільний застосунок «Моя податкова».  Сервіси мобільного застосунку надають, зокрема,  можливості:

·  направлення запиту на отримання відомостей про суми виплачених доходів та отримання даних відомостей;

·  подання Податкової декларації про майновий стан і доходи (податкова знижка)

Для зручності та допомоги платникам податків при поданні податкової декларації про майновий стан і доходи для отримання податкової знижки Державна податкова служба України розробила відеоролик «Мобільний застосунок «Моя податкова»: подання податкової декларації про майновий стан і доходи (податкова знижка)».  Переглянути відеоролик можна за посиланням: https://tax.gov.ua/mediatsentr/videogalereya/prezentatsii-ta-inshi/10156.html

У Центрі обслуговування платників Яворівській ДПІ щоденно проводяться тренінги, на яких фахівці ДПІ демонструють всім охочим як  через Електронний кабінет http://cabinet.tax.gov.ua та мобільний застосунок «Моя податкова», можна подавати  декларацію про майновий стан і доходи для отримання податкової знижки.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь