Івано-Франківська селищна рада
Україна, Львівська область, Яворівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції у структурованому форматі

Дата: 05.02.2024 16:11
Кількість переглядів: 81

Фото без опису

Заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції у структурованому форматі

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області  нагадує, що 01 грудня 2023 року завершився перехідний період, протягом якого заповнення платниками податків реквізиту «Призначення платежу» під час сплати податків, зборів, інших платежів та єдиного внеску було можливе у неструктурованому форматі.

У разі здійснення платіжної операції на рахунки, відкриті в Казначействі, код ID НБУ якого відповідає значенню «899998», інформація про призначення платежу платіжної інструкції з 01.12.2023 має зазначатися виключно у структурованій формі в блоці реквізитів «Структурована форма»

(«Structured») платіжної інструкції.

Додатково акцентуємо увагу на заповненні реквізитів для коректної ідентифікації платників податків та зборів, а саме:

  1. під час сплати податків та зборів платником через касу та/або термінали самообслуговування надавач платіжних послуг під час формування pacs.008 повинен зазначити інформацію саме про платника податків у блоці реквізитів «Фактичний платник» («Ultimate Debtor»);
  2. під час сплати податків та зборів юридичною особою за свої дочірні підрозділи надавач платіжних послуг під час формування pacs.008 у блоці реквізитів «Фактичний платник» («Ultimate Debtor») повинен зазначити інформацію саме про дочірню компанію як платника податків.

Правила заповнення реквізитів у блоці реквізитів «Фактичний платник» («Ultimate Debtor») повідомлення pacs.008 детально описано в документі «Система електронних платежів Національного банку України (шифр СЕП-4). Загальні правила реалізації стандарту ISO 20022, спільні для всіх інструментів. Частина 2. Ідентифікація» та в «Специфікації повідомлення pacs.008 «Кредитовий переказ коштів клієнта на рівні агентів», які розміщені на сторінці офіційного Інтернет-представництва Національного банку https://bank.gov.ua/ua/payments/project-iso20022.

Національним банком України повідомлено, що дата впровадження (01 грудня 2023 року) виключно структурованої форми призначення платіжної інструкції під час сплати податків і зборів є кінцевою та такою, що змінюватись не буде.

Щодо отримання довідки ФОПом на загальній системі оподаткування про подану декларацію про майновий стан і доходи

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області  повідомляє, що відповідно до п. 179.12 ст. 179

Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) за зверненням платника податку на доходи фізичних осіб контролюючий орган, до якого було подано податкову декларацію, видає довідку про подану декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію) за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Форми заяви про видачу довідки про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату або відсутність податкових зобов’язань) (далі – Заява) та довідки про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату або про відсутність податкових зобов’язань) (далі – Довідка), затверджені наказом Міністерства фінансів України від 13.06.2017 № 568 зі змінами та доповненнями (далі – Наказ № 568).

Типова інформаційна картка адміністративної послуги «Видача довідки про подану декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію)» затверджена наказом Державної податкової служби України від 22.04.2021 № 446 зі змінами та доповненнями, відповідно до якої строк надання вказаної адміністративної послуги – 10 календарних днів. Щодо кожного звітного річного періоду за який необхідно отримати Довідку подається окрема Заява.

Згідно з п.п. 2 п. 8 Порядку оформлення і видачі довідки про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату або відсутність податкових зобов’язань), затвердженого Наказом № 568, у рядку 01 Довідки зазначається сума доходів, які включаються до загального річного оподатковуваного доходу, зокрема, але не виключно: заробітна плата, дохід відповідно до умов договору цивільно-правового характеру, іноземні доходи, доходи від операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого та/або рухомого майна, дохід від надання майна в лізинг тощо, інвестиційний прибуток, вартість успадкованого чи отриманого у дарунок майна, інші доходи, доходи фізичної особи – підприємця та доходи, отримані фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність.

Абзацом першим п. 42 прим. 1.2 ст. 42 прим. 1 ПКУ визначено, що Електронний кабінет забезпечує можливість реалізації платниками податків прав та обов’язків, визначених ПКУ та іншими законами, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи, та нормативно-правовими актами, прийнятими на підставі та на виконання ПКУ та інших законів, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через вебпортал ДПС.

Вхід до приватної частини Електронного кабінету здійснюється після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису будь-якого кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг, через Інтегровану систему електронної ідентифікації – id.gov.ua (MobileID та BankID), за допомогою мобільного застосунку Дія або з використанням «хмарного» кваліфікованого електронного підпису.

Фізична особа – підприємець, яка перебуває на загальній системі оподаткування, скориставшись меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету, має можливість надіслати до контролюючого органу лист, який містить Заяву. Форма підготовки такої кореспонденції передбачає заповнення або вибір із запропонованих наступних реквізитів:

  • код ДПІ, до якого відправляється лист;
  • тип документа;
  • тематика звернення;
  • короткий зміст листа;
  • сканований документ, який необхідно завантажити (файл у форматі pdf загальним розміром до 5 МБ).

Протягом одного робочого дня після надсилання Заяви її автора буде повідомлено про вхідний реєстраційний номер та дату реєстрації Заяви в органі ДПС, до якого вона направлена. Інформацію щодо отримання та реєстрації Заяви в органі ДПС платник може переглянути у вкладці «Вхідні» меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету.

Довідку платник отримує безпосередньо в контролюючому органі, до якого подано Заяву.

Чи необхідно подавати квартальну податкову декларацію про майновий стан і доходи новоствореній ФОП або ФОП, яка перейшла із/на спрощену систему оподаткування?

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області  звертає увагу, що відповідно до п.п. 177.5.2 п. 177.5 ст.

177 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) фізичні особи – підприємці, які зареєстровані протягом року в установленому законом порядку, або переходять на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, або перейшли із спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, подають податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) за результатами звітного року, в якому розпочата така діяльність або відбувся перехід на (перехід із) спрощену систему оподаткування, обліку та звітності. Платники податку розраховують та сплачують авансові платежі у строки, визначені п.п. 177.5.1 п. 177.5 ст. 177 ПКУ, що настануть у звітному податковому році.

При цьому, податкова декларація за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року, подається самозайнятими особами, в тому числі фізичними особами – підприємцями до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розділом IV ПКУ (п.п. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 ПКУ).

Про отримання інформації з реєстрів ДПС України у смартфоні за допомогою мобільного застосунку «Моя податкова»

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області  звертає увагу, що користувачі мобільного застосунку «Моя податкова» у розділі «Реєстри» можуть отримати інформацію з реєстрів ДПС України:

  • Пошук фіскального чека для перевірки платіжних операцій;
  • Пошук марки акцизного податку для перевірки легальності товарів;
  • Перегляд даних реєстру платників ПДВ;
  • Отримання інформації з Реєстру платників єдиного податку;
  • Отримання інформації з Реєстру страхувальників;
  • Отримання інформації з Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Для отримання інформації з реєстрів ДПС необхідно зробити наступне:

  • завантажити застосунок «Моя податкова»;
  • авторизуватись за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП) або хмарного КЕП будьякого надавача;
  • обрати відповідний реєстр у розділі «Реєстри»;
  • внести код ЄДРПОУ/РНОКПП; - отримати результат.

Завантажуйте застосунок «Моя податкова» в AppStore або GooglePlay та використовуйте більше податкових сервісів.

Якщо був змінений кваліфікований електронний підпис касира для використання в ПРРО, які дії суб’єкта господарювання?

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області  повідомляє.

При зміні кваліфікованого електронного підпису касира для роботи з програмним реєстратором розрахункових операцій (ПРРО) суб’єкту господарювання (користувачу) необхідно подати Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа за формою J/F1391802 із зазначенням даних про ідентифікатор ключа з нового сертифіката касира.

Про актуальні питання податкового законодавства під час гарячої лінії в Яворівській ДПІ

Днями начальником Яворівської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Львівській області Петром Шотом проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо актуальних питань податкового законодавства.

Податківець проінформував про подання декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація) з метою реалізації права на отримання податкової знижки. Розповів, що для подання декларації громадяни можуть скористатися Електронним кабінетом платника або мобільним застосунком «Моя податкова». При цьому наголосив, що для роботи з цими сервісами необхідно мати електронний ключ, який кожен бажаючий може отримати у будь-якому Акредитованому центрі сертифікації ключів, у тому числі самостійно за допомогою Інтернет-банкінгу.

Петро Шот відповів на запитання стосовно застосування реєстраторів розрахункових операцій, їх реєстрації та використання.

Також платники податків отримали відповіді на запитання щодо порядку нарахування та сплати мінімального податкового зобов’язання, легалізації найманої праці та інших вимог податкового законодавства.

Засідання «круглого столу» з платниками податків

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області  повідомляє.

Нещодавно, в приміщенні Яворівської ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області проведено засідання «круглого столу» з платниками податків щодо новацій та змін податкового законодавства.

Присутнім наголосили, що з 1 січня 2024 року стартувала Деклараційна кампанія-2024, акцентувавши увагу платників податків – фізичних осіб, що з 01.01.2024 року діє нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи, а також змінився порядок розрахунку суми податку на доходи фізичних осіб, що підлягає поверненню з бюджету у зв’язку із використанням права на податкову знижку за витратами, понесеними відповідно до пункту 166.3 статті 166 розділу IV Податкового кодексу України.

Фахівці надали відповіді на запитання, які цікавили присутніх, та роздали друкований матеріал інформаційного характеру.

Яворівській податківці роз’яснюють порядок подання звітності в електронній формі

Фахівці Яворівської ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області щодня проводять практикуми для платників податків для набуття ними практичних навичок використання Електронного кабінету.

Так, під час чергового заходу зазначино, що основними перевагами використання електронних сервісів ДПС України, зокрема, Електронного кабінету платника податків, є економія робочого часу платника, відсутність необхідності придбавати бланки звітних документів, уникнення черг, а також оновлення версій документів звітності, оперативність обробки отриманої інформації, підтвердження подання звітності, постійне оновлення програмного забезпечення, надсилання запитів, перегляд необхідної інформації, оплата податків та зборів тощо.

Також фахівці надають практичні рекомендації щодо заповнення, підписання та відправлення декларації про майновий стан і доходи за допомогою Електронного кабінету платника.

Декларування доходів громадян у 2024 році

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області  нагадує, що з 1 січня 2024 року розпочалася кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році.

З метою підвищення рівня добровільності декларування доходів громадян та для зручності при поданні декларації в «Електронному кабінеті платника» (https://cabinet.tax.gov.ua/) створено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», який надає можливість часткового автоматичного предзаповнення декларації.

Електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи»  дозволяє сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, у т. ч. для використання права на податкову знижку.

Єдина вимога для електронного спілкування з органами ДПС – це наявність кваліфікованого електронного підпису, який кожен бажаючий може отримати у будь-якому Акредитованому центрі сертифікації ключів, у тому числі самостійно за допомогою Інтернет-банкінгу.

Для подання декларації через «Електронний кабінет платника» рекомендуємо дотримуватися наступного алгоритму:

  1. Зайти за допомогою кваліфікованого електронного підпису в «Електронний кабінет платника»

(https://cabinet.tax.gov.ua/).

  1. У режимі «ЕК для громадян» приватної частини  створити та заповнити Податкову декларацію про майновий стан і доходи (F0100214).
  2. Після успішного заповнення зберегти, підписати декларацію за допомогою КЕП та відправити.
  3. Дочекатися на отримання Квитанції №1, яка засвідчує факт і час отримання електронного документа та Квитанції №2, яка засвідчує факт і час приймання (неприймання) чи реєстрації електронного документа.

В Центрі обслуговування платників Яворівської ДПІ  створено відповідні умови для заповнення декларацій платниками податків. Відвідувачам надається допомога при заповненні декларацій про майновий стан і доходи за новою формою, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 28.08.2023 року № 467. Фахівці допомагають подавати звітність в електронному вигляді з використанням безкоштовного та зручного сервісу ДПС «Електронного


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь