Івано-Франківська селищна рада
Україна, Львівська область, Яворівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Деякі нюанси щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи

Дата: 23.02.2024 10:29
Кількість переглядів: 238

Фото без опису

Деякі нюанси щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області повідомляє, що податкова декларація про майновий стан і доходи (далі – Декларація) складається із головної форми і дев'яти додатків: Ф1, Ф2, Ф3, Ф4, ЄСВ 1, ЄСВ 2, ЄСВ 3, МПЗ, КІК.

Фізичній особі – підприємцю на загальній системі оподаткування при звітуванні за результатами звітного 2023 року необхідно подати додатки Ф2 та ЄСВ 1. Крім того, фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування, які є власниками, орендарями, користувачами, на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільгоспугідь, які здійснюють виробництво власної сільгосппродукції, подають ще додаток МПЗ. Розрахунок загального МПЗ здійснюється відповідно до п. 177.14 ст. 177 Кодексу та ст. 38 прим.1 розділу I Кодексу.

Важливо! У річній податковій декларації фізична особа – підприємець зобов'язана відобразити разом з доходами від підприємницької діяльності  також інші доходи з джерелом їх походження з України та іноземні доходи, якщо такі є. Зазначена норма встановлена у п. 177.11 ст. 177 Кодексу.

Контролюючі особи контрольованих іноземних компаній у 2024 році подають разом зі звітом про контрольовані іноземні компанії податкову декларацію з додатком КІК, який заповнюється окремо по кожній контрольованій іноземній компанії. Слід зазначити, що, відповідно до п. 54 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу контролюючі особи мають право подати звіт про контрольовані іноземні компанії за 2022 рік до контролюючого органу одночасно з поданням річної податкової декларації за 2023 рік із включенням зазначеного у такому звіті скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії, що підлягає оподаткуванню в Україні, до показників відповідних декларацій за 2023 рік. При цьому штрафні санкції та/або пеня не застосовуються.

При звітуванні про отримані доходи, одержані у 2023 році, необхідно подати податкову декларацію з типом «звітна». Електронний номер форми декларації про майновий стан і доходи – F0100214.

Актуальні ставки єдиного внеску

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (єдиний внесок) – це консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Стандартна ставка єдиного внеску становить 22 % до визначеної законом бази нарахування єдиного внеску (з урахуванням обмежень у вигляді мінімального страхового внеску та максимальної бази нарахування єдиного внеску).

Проте, є випадки, коли як ставка так і розмір єдиного внеску в цілому може відрізнятися:

  • для роботодавців, у яких працюють особи з інвалідністю – 8,41 %;
  • для підприємств та організацій всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема товариств УТОГ та УТОС, в яких кількість осіб з інвалідністю становить не менш як 50 відсотків загальної чисельності працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю становить не менш як 25 відсотків суми витрат на оплату праці – 5,3 %;
  • для підприємств та організацій громадських організацій осіб з інвалідністю, в яких кількість осіб з інвалідністю становить не менш як 50 відсотків загальної чисельності працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю становить не менш як 25 відсотків суми витрат на оплату праці – 5,5 %.

Граничні строки сплати податкових зобов’язань, визначених у податковій декларації про майновий стан і доходи за 2023 рік

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що триває деклараційна кампанія 2024.

Відповідно до Податкового кодексу України граничні строки сплати податкових зобов’язань, визначених у податковій декларації про майновий стан і доходи за 2023 рік:

  • до 01 серпня 2024 року – для громадян та фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність;
  • протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку подання податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) – для фізичних осіб підприємців та для фізичних осіб – підприємців, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування).

Платник податку на доходи фізичних осіб – фізична особа, який зобов’язаний подати податкову декларацію, визначити та сплатити свої податкові зобов’язання, сплачує за кодами бюджетної класифікації:

«11010500» – «податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування»;

«11011001» – «військовий збір, що сплачується за результатами декларування».

Інформація про реквізити банківських рахунків для сплати податків відповідно до адміністративно-територіального устрою України оприлюднена на офіційному вебпорталі ДПС у рубриці «Бюджетні рахунки» (https://tax.gov.ua/byudjetni-rahunki).

Які способи отримання фіскального чеку покупцем за оплачені товари (послуги) через ПРРО?

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області звертає увагу, що відповідно до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані, зокрема надавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Інтернет, при отриманні товарів (послуг) в обов’язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції, створений в паперовій та/або електронній формі (у тому числі, але не виключно, з відтворюванням на дисплеї реєстратора розрахункових операцій чи дисплеї пристрою, на якому встановлений програмний реєстратор розрахункових операцій QR-коду, який дозволяє особі здійснювати його зчитування та ідентифікацію із розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому міститься, та/або надсиланням електронного розрахункового документа на наданий такою особою абонентський номер або адресу електронної пошти).

Про кампанію декларування доходів громадян за 2023 рік під час «гарячої лінії» у Яворівській

ДПІ

Днями начальником Яворівської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Львівській області Петром Шотом проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» подання громадянами декларації про доходи отримані у 2023 році.

В ході «гарячої лінії» Петро Шот розповів платникам про нормативно-правову базу подання декларації про майновий стан та доходи, хто повинен подавати декларацію, граничні строки та способи подання декларації, граничні строки сплати податкових зобов’язань, визначених у податковій декларації про майновий стан і доходи за 2023 рік та відповідальність за несвоєчасну сплату податку (збору).

Податківець зазначив, що платник податків може обрати зручний для себе спосіб подання податкової декларації про майновий стан і доходи: особисто або уповноваженою особою; поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання; засобами електронного зв’язку в електронній формі.

На всі запитання додзвонювачів були надали чіткі кваліфіковані відповіді згідно з нормами чинного законодавства.

Зустріч у Яворівській ДПІ

Начальник Яворівської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Львівській області Петро Шот в приміщенні ЦОП провів зустріч з платниками податків на тему «Декларування доходів громадян».

Під час заходу фахівець повідомив, що з 1 січня 2024 року розпочалась кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2023 року.

Так, зокрема, роз’яснив питання щодо переліку доходів, які необхідно декларувати; способів та терміну подання декларації; випадків звільнення від обов’язку звітування про свої доходи; а також порядку розрахунку податкової знижки та видів доходів, які враховуються під час визначення її розміру.

Петро Шот нагадав, що отримати довідку про свої доходи можна через Електронний кабінет або у мобільному застосунку «Моя податкова».

Учасники зустрічі отримали можливість ознайомитися з інтерфейсом застосунку та навчитися користуватися його основними функціями.

В ході зустрічі було зазначено, що мобільний застосунок містить інформацію про реєстраційні дані платника податків, об’єкти оподаткування, суми грошових зобов’язань (ППР).  А також надає можливість здійснити пошук фіскального чека, марки акцизного податку, переглянути дані реєстрів платників ПДВ, страхувальників та платників єдиного податку. Користувачі можуть переглянути квитанції, листи контролюючого органу, відомості з Державного реєстру про суми виплачених доходів та утриманих податків.

Наприкінці зустрічі Петро Шот прокоментував, що застосунок «Моя податкова» від ДПС є безкоштовним і доступний для завантаження на будь-який пристрій, що підтримує операційні системи Android чи iOS із відповідними версіями. Мобільний застосунок постійно вдосконалюється відповідно до потреб платників податків.

Також розглянуто питання оподаткування виплат благодійної допомоги внутрішньо переміщеним особам (далі - ВПО) в умовах воєнного стану, особливостей визначення мінімального податкового зобов’язання для фізичних осіб та термінів сплати податку, легалізації трудових відносин та можливість реалізувати своє право на податкову знижку, у т.ч. ВПО та інші.

Наприкінці заходу учасники отримали друковану продукцію роз’яснювального характеру зазначеної тематики.

Яким чином повідомити контролюючий орган про прийняття рішення щодо незастосування КОРО

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій та програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО та програмний РРО (ПРРО), відповідно) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначено Законом України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послу» із змінами та доповненнями.

Згідно з п. 2 розд. ІІІ Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги) (далі – Порядок РРО), затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547 із змінами та доповненнями (далі – Наказ № 547), суб’єкт господарювання може прийняти рішення про те, що у випадках виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюється до моменту належного підключення резервного РРО або включення електроенергії, про що зазначає у заяві про реєстрацію реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-РРО (далі – заява № 1-РРО, додаток 1 до Порядку РРО). У такому випадку суб’єкт господарювання має право не реєструвати та не зберігати книги обліку розрахункових операцій (далі – КОРО) та розрахункові книжки. Для таких РРО у реєстраційному посвідченні зазначається: «КОРО на цей РРО не реєструвалась. У випадках виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюється». Такі суб’єкти господарювання не мають права здійснювати розрахункові операції у разі виходу з ладу РРО або тимчасової відсутності електроенергії.

Згідно з п.1 глави1 розд. ІІ Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затвердженого Наказом № 547 із змінами та доповненнями (далі – Порядок КОРО), суб’єкти господарювання, які відповідно до рішень, затверджених власними розпорядчими документами, про те, що у випадку виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюється до моменту належного підключення резервного РРО або включення електроенергії, у разі необхідності та за власним бажанням можуть скасувати реєстрацію КОРО та припинити її застосування.

Відповідно до пп. 1 та 3 глави 3 розд. ІІ Порядку КОРО скасування реєстрації КОРО на РРО здійснюється, зокрема, за заявою суб’єкта господарювання у разі прийняття розпорядчого документа про те, що у випадку виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюється до моменту належного підключення резервного РРО або включення електроенергії.

Заяву про скасування реєстрації КОРО (далі – заява № 2-КОРО) суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу за місцем реєстрації КОРО не пізніше двох робочих днів з дня виникнення підстави для скасування.

Посадова особа контролюючого органу не пізніше наступного робочого дня з дня отримання заяви № 2-КОРО проводить скасування реєстрації КОРО шляхом внесення даних до інформаційнотелекомунікаційної системи ДПС.

Пунктом 2 глави 3 розд. ІІ Порядку РРО встановлено, що у разі зміни даних щодо суб’єкта господарювання, які зазначаються в реєстраційному посвідченні суб’єкт господарювання або представник суб’єкта господарювання протягом п’яти робочих днів, що настають за днем, коли виникли зміни або інші підстави для заміни реєстраційного посвідчення, подає до контролюючого органу за місцем реєстрації РРО реєстраційну заяву № 1-РРО з позначкою «Перереєстрація» та реєстраційне посвідчення.

Після отримання документів у разі відсутності підстав для відмови посадова особа контролюючого органу не пізніше двох робочих днів з дня подання реєстраційної заяви проводить перереєстрацію РРО шляхом внесення змін до інформаційно-телекомунікаційної системи ДПС та видає суб’єкту господарювання нове реєстраційне посвідчення.

Отже, суб’єкт господарювання може повідомити контролюючий орган про прийняття рішення щодо незастосування КОРО таким чином:

  1. На етапі реєстрації РРО шляхом проставлення відповідної позначки в розд. 8 заяви № 1-РРО про те, що КОРО на цей РРО не реєструється.

У реєстраційному посвідченні в такому випадку контролюючий орган зазначає, що КОРО на цей РРО не реєструвалась.

  1. В ході експлуатації РРО шляхом подання заяви № 2-КОРО для скасування реєстрації КОРО, що зареєстрована на цей РРО.

У такому випадку після подання суб’єктом господарювання до контролюючого органу заяви № 1-РРО з позначкою «Перереєстрація» та реєстраційного посвідчення, контролюючий орган видає суб’єкту господарювання нове реєстраційне посвідчення, в якому зазначає, що КОРО на цей РРО не реєструвалась.

У випадках виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій через РРО без зареєстрованого КОРО не здійснюється до моменту належного підключення резервного РРО або включення електроенергії.

Головне про переваги електронних податкових сервісів

У період подання річної звітності фізичні особи-підприємці, юридичні особи та громадяни надають перевагу електронним сервісам ДПС. З метою популяризації електронних сервісів ДПС, в Центрі обслуговування платників Яворівської  ДПІ на постійній основі проводяться тренінги та практикуми щодо використання електронних сервісів ДПС України, зокрема, Електронного кабінету платника податків. Під час таких заходів їх учасники переконуються, що саме таке спілкування з контролюючим органом економить робочий час платника, позбавляє необхідності придбавання бланків звітних документів, забезпечує уникнення черг, дає можливість працювати з оновленимим версіями документів звітності, оперативно отримувати звіт щодо обробки  інформації, підтвердження подання звітності, надсилати запити, переглядати необхідну інформацію, сплачувати податки та збори тощо.

Оскільки на початку року підвищився попит на отримання відомостей про суми виплачених доходів, фахівці Центру обслуговування платників надають практичну допомогу щодо отримання відомостей про доходи не тільки за допомогою Електронного кабінету платника, а і мобільного застосунку «Моя податкова».  Для цього необхідно завантажити в App Store/Google Play мобільний застосунок «Моя податкова», ідентифікуватися онлайн з використанням КЕП або хмарного підпису. У розділі «Послуги» обрати «Отримати відомості про суми виплачених доходів», вказавши необхідний період та отримати результат за 5 хвилин.  Користуючись цим новим сервісом від ДПС, громадяни можуть спростити процедуру подання декларації про майновий стан і доходи.

В Яворівській ДПІ провели практикум з фізичними особами щодо подання декларації про майновий стан і доходи

З 1 січня 2024 року в Україні розпочалась кампанія щорічного декларування доходів громадян, яка триватиме до 1 травня 2024 року. Податківцями проводиться щоденна робота по інформуванню фізичних осіб щодо подання декларації про майновий стан і доходи, яке є одним з конституційних обов’язків громадян.

Фахівцями  Яворівської ДПІ на постійній основі проводяться практикуми з фізичними особами щодо подання декларації про майновий стан, надаються теоретичні та практичні допомоги платникам.

Нещодавно на заході розглядалися основні питання, які цікавили платників стосовно щорічного декларування доходів громадян, яке передбачає подання річної податкової декларації про майновий стан і доходи:

  • до якого терміну треба подавати декларацію громадянам, які отримали у звітному 2023 році доходи, з яких не сплачено податок на доходи фізичних осіб.

 Такі фізичні особи зобов’язані згідно з ПКУ подати податкову декларацію до 01 травня  2024 року.

  • до якого терміну треба подати декларацію громадянам, які бажають використати своє право на податкову знижку.

 Громадяни, які бажають використати своє право на податкову знижку за 2023 рік, податкову декларацію подають по 31 грудня 2024 року включно.

Також разом з податківцями на практиці розглянули способи подачі звітності. Декларацію про майновий стан і доходи можна подати в електронному вигляді через Електронний кабінет (cabinet.tax.gov.ua) у розділі «ЕК для громадян» – «Податкова декларація про майновий стан і доходи». Скористатись зазначеним сервісом зможуть особи, які ідентифіковані за особистим ключем, виданим кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг. Крім того, звітність можна направити до податкової, скориставшись мобільним застосунком «Моя податкова», попер


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь