Кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році, продовжується

Дата: 13.03.2024 13:57
Кількість переглядів: 124

Фото без опису

Кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році, продовжується

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що триває кампанія декларування доходів, одержаних протягом 2023 року. Звертаємо увагу, що Податковим кодексом України передбачено випадки, відповідно до яких платники зобов’язані подати декларацію про майновий стан і доходи та випадки, які звільняють від її подання. 

Слід зазначити, що з 01.01.2024 діє нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи та інструкція щодо її заповнення, оновлена редакція яких затверджена наказом Міністерства фінансів України від 28 серпня 2023 року № 467 «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18 жовтня 2023 року за № 1817/40873.

З метою підвищення рівня добровільності декларування доходів громадян та для зручності при поданні декларації в «Електронному кабінеті платника» (https://cabinet.tax.gov.ua/) створено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», який надає можливість часткового автоматичного предзаповнення декларації. 

Електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи»  дозволяє сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, у т. ч. для використання права на податкову знижку. 

В Центрі обслуговування платників Яворівської ДПІ створено відповідні умови для своєчасного виконання конституційного обов’язку громадянами. Відвідувачам щоденно надається допомога при заповненні декларацій про майновий стан і доходи та її поданні в електронному вигляді з використанням безкоштовного та зручного сервісу ДПС «Електронного кабінету платника».

Застосунок «Моя податкова» надає можливість подати декларацію про майновий стан і доходи для отримання податкової знижки

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує, що триває Деклараційна кампанія – 2024. Нагадуємо, що податкову знижку за 2023 рік можливо отримати по 31 грудня 2024 року (включно).

Мобільний застосунок «Моя податкова» у розділі «Послуги» надає можливість подати декларацію про майновий стан і доходи для отримання податкової знижки:

- оберіть «Подати декларацію про майновий стан і доходи»;

- вкажіть суму витрат відповідного виду;

- зазначте реквізити банківського рахунку (інша інформація про банківський рахунок заповниться автоматично);

- прикріпіть документи в електронному вигляді (додатки можуть бути додані у pdf-форматі або фото);

- підписуйте та надсилайте.

Завантажуйте застосунок «Моя податкова» в AppStore або GooglePlay, ідентифікуйтеся онлайн за допомогою файлового або хмарного КЕП будь-якого надавача та використовуйте більше сервісів.

Долучайтесь та використовуйте зручні податкові сервіси!

Що таке контрольна стрічка ПРРО та які вимоги щодо її створення?

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області звертає увагу, що згідно з п. 1.2 розділу I Вимог щодо створення контрольної стрічки в електронній формі у реєстраторах розрахункових операцій, програмних реєстраторах розрахункових операцій та модемів для передачі даних, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 08.10.2012 № 1057 із змінами і доповненнями (далі – Вимоги № 1057), контрольна стрічка програмного реєстратора розрахункових операцій (далі – ПРРО) – електронні копії розрахункових документів, а також електронні копії фіскальних звітних чеків, які сформовані послідовно із додаванням у кожен наступний розрахунковий документ або фіскальний звітний чек ґешу (створеного із застосуванням ґеш-функції) попереднього розрахункового документу або фіскального звітного чека, та зберігаються в електронній формі таким ПРРО під час його роботи на період відсутності зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером контролюючого органу (в режимі офлайн) до моменту передачі розрахункових документів або фіскальних звітних чеків до фіскального сервера контролюючого органу.

Разом з тим, п. 2.4 розділу II Вимог № 1057 встановлено, що ПРРО має забезпечувати:

- створення та зберігання контрольної стрічки на ПРРО у разі здійснення розрахункових операцій у режимі офлайн до передачі електронних розрахункових документів, електронних фіскальних звітних чеків до фіскального сервера. Така передача завершується отриманням від контролюючого органу підтвердження про доставку таких документів;

- під час роботи в режимі офлайн присвоєння кожному створеному електронному розрахунковому документу та фіскальному звітному чеку фіскального номера з діапазону фіскальних номерів, сформованого фіскальним сервером контролюючого органу, у порядку, встановленому ст. 5 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями.

Який термін подання декларації про майновий стан і доходи самозайнятими особами, які працюють як наймані особи, та мають право на податкову знижку?

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує, що згідно з п. 177.5 ст. 177 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування подають до контролюючого органу податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – Декларація) за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року у строки, встановлені ПКУ для річного звітного податкового періоду, в якій зазначаються авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб. 

Фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування подають річну Декларацію у строк, визначений п.п. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 ПКУ, в якій поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи, а також відомості про суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, нарахованого на доходи від підприємницької діяльності в розмірах, визначених відповідно до Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (п. 177.11 ст. 177 ПКУ). 

Відповідно до п. 178.4 ст. 178 ПКУ фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а також іноземці та особи без громадянства, які стали на облік у контролюючих органах як самозайняті особи та є резидентами, подають Декларацію за результатами звітного року відповідно до розд. IV ПКУ у строки, передбачені для платників податку на доходи фізичних осіб, в якій поряд з доходами від провадження незалежної професійної діяльності мають зазначати інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи. 

Податкові декларації подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб, у тому числі самозайнятих осіб – до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розд. IV ПКУ (п.п. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 ПКУ). 

Відповідно до п. 3 розд. ІІ «Порядок оформлення декларації» Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 із змінами та доповненнями, у Декларації та додатках зазначаються усі передбачені в них відомості (показники), крім випадків, прямо визначених у Декларації та/або додатках. 

Таким чином, фізичною особою – підприємцем на загальній системі оподаткування або фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, які працюють як наймані особи, та мають право на податкову знижку, Декларація подається до 1 травня року, що настає за звітним. 

При цьому, у Декларації поряд з доходами від підприємницької діяльності/провадження незалежної професійної діяльності відображаються також інші доходи та сума податку на доходи фізичних осіб, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з використанням права на податкову знижку згідно з ст. 166 ПКУ. 

Про декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2023 року під час «гарячої» лінії» в Яворівській ДПІ

Днями старшим державним інспектором Яворівської державної податкової інспекції  Головного управління ДПС у Львівській області Анастасією Грицан проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2023 року».

Під час сеансу телефонного зв’язку платників податків цікавили питання подання податкової декларації про майновий стан і доходи з метою використання права на податкову знижку за 2023 рік через Електронний кабінет. Посадовець зазначила, що за допомогою цього сервісу у розділі «ЕК для громадян» можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді без відвідування податкової інспекції, в режимі онлайн. Для декларантів, які використовують право на податкову знижку, є можливість додавання копій первинних документів. Також платники запитували про особливості подання документів для отримання податкової знижки за навчання дітей, страхування життя самих платників податків та членів їх сімей.

Протягом спілкування Анастасія Грицан звернула увагу, що з 01.01.2024 введено в дію нову форму податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація). У декларації, зокрема, змінився порядок розрахунку суми податку на доходи фізичних осіб, що підлягає поверненню з бюджету у зв’язку із використанням права на податкову знижку за витратами, понесеними відповідно до пункту 166.3 статті 166 розділу IV Податкового кодексу України (додаток Ф3 до декларації).  Інспекторка також розповіла громадянам, що термін подання декларації про майновий стан і доходи за звітний 2023 рік –  до 1 травня 2024 року. Громадяни, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2023 року, можуть подати декларацію протягом всього 2024 року – до 31 грудня включно.

Що стосується терміну сплати задекларованих сум податку на доходи фізичних осіб та військового збору, то фізичні особи та фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, зобов'язані самостійно до 01 серпня 2024 року сплатити суму податкових зобов'язань, зазначених ними у річній декларації.

Фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування зобов’язані сплатити задекларовані податкові зобов’язання до 10 травня 2024 року.

Під час «гарячої лінії» платники  отримали кваліфіковані відповіді на усі запитання стосовно деклараційної кампанії, які їх цікавили.

Зустріч з платниками податків у Яворівській ДПІ

У приміщенні центру обслуговування платників Яворівської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Львівській області відбулася зустріч з платниками податків.

Фахівці ДПІ повідомили, що з 1 січня 2024 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2023 року та звернули увагу присутніх, що з 1 січня 2024 року декларація про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) подається за новою формою, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 28.08.2023 № 467. 

Розповіли про терміни подання та порядок заповнення податкової декларації, хто  має обов’язок з подання  річної податкової декларації про майновий стан і доходи та хто має право отримати податкову знижку. 

Окрім цього повідомили, що податкову декларацію можна подати не відвідуючи контролюючий орган за допомогою сервісу «Електронний кабінет». Отримати відомості про джерела та суми виплачених доходів можна скориставшись електронними сервісами ДПС України «Електронний кабінет» і безкоштовним мобільним застосунком «Моя податкова» - прокоментували фахівці ДПІ.

Подання податкової декларації про майновий стан і доходи після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОПом на загальній системі оподаткування

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що у разі проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця (ФОП) за її рішенням останнім базовим податковим (звітним) періодом є період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.

Фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування подає податкову декларацію про майновий сан і доходи протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності та сплачує податок на доходи фізичних осіб протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання такої декларації. 

У Яворівській  ДПІ проведено черговий тренінг щодо декларування доходів громадян

Днями старший державний інспектор Яворівської ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області  Анастасія Грицан провела для платників податків черговий тренінг з питань декларування доходів, отриманих у 2023 році.

Платники, зокрема, запитували про  оподаткування доходу, отриманого у спадщину та подарунків. Посадовець роз’яснила, що  відповідно до податкового законодавства об’єкти дарування, подаровані платнику податку іншою фізичною особою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими розд. ІV Податкового кодексу для оподаткування спадщини.

Фахівець відзначила, що вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями (обдарованими), які не є членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення, підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою – 5 відсотків та військовим збором за ставкою 1,5 відсотки.

Разом з тим поінформувала, що за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються об’єкти спадщини (дарування), що успадковуються членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення.

Також звернула увагу, що для зручності подання декларації в «Електронному кабінеті платника» створено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», який дозволяє сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, у т. ч. для використання права на податкову знижку. А також подати декларацію про майновий стан і доходи з метою декларування доходів чи отримання податкової знижки громадяни можуть через мобільний застосунок «Моя податкова».

Наприкінці навчання Анастасія Грицан надала практичну допомогу у поданні річної податкової декларацій про майновий стан і доходи в електронному вигляді та розповіла, як правильно заповнювати реквізити «Призначення платежу» та «Отримувач» у платіжних документах для сплати податків.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь