Івано-Франківська селищна рада
Україна, Львівська область, Яворівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про кампанію декларування доходів за 2023 рік під час «гарячої лінії» у Яворівській ДПІ

Дата: 26.03.2024 11:59
Кількість переглядів: 69

Фото без опису

Днями начальником Яворівської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Львівській  області Петром Шотом проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» стосовно декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році.

В ході розмови податківець звернув увагу, що річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за минулий рік зобов'язані заповнити і подати до 1 травня 2024 року громадяни, які отримали доходи, що підлягають оподаткуванню, з яких у 2023 році не сплачено податок на доходи фізичних осіб.

Декларацію про майновий стан і доходи можна подати в електронному вигляді через Електронний кабінет платника (cabinet.tax.gov.ua) у розділі «ЕК для громадян» – «Податкова декларація про майновий стан і доходи» або через мобільний застосунок «Моя податкова». Скористатись зазначеними сервісами зможуть особи, які ідентифіковані за особистим електронним підписом, виданим кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг.

Звернув увагу, що з 01.01.2024 введено в дію нову форму податкової декларації, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 28.08.2023 № 467 «Про внесення змін до форми податкової  декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи».

На всі поставлені питання в ході «гарячої лінії» надані роз’яснення в межах чинного законодавства.

Зустріч у Яворівській ДПІ

Начальник Яворівської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Львівській області Петро Шот  провів зустріч з платниками податків.

Податківець повідомив, що з 01 січня 2024 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2023 року. Декларацію про майновий стан і доходи слід подавати за новою формою, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 28.08.2023 № 467, у термін до 01 травня 2024 року. Скористатись правом на податкову знижку можна протягом усього поточного року – прокоментував Петро Шот.

Звернув увагу на обов’язок застосування РРО/ПРРО платниками, які здійснюють продаж товарів за готівку чи підакцизних товарів.

Також Петро Шот нагадав присутнім  про можливості та переваги використання сервісу  ДПС «Електронний кабінет» та мобільного застосунку «Моя податкова», розповів про особливості розрахунку мінімального податкового зобов’язання, важливість офіційного працевлаштування та можливість звернутися на антикорупційний сервіс «Пульс» Державної податкової служби України.

Наприкінці зустрічі присутні отримали відповіді на питання, а також друковану продукцію.

Оформлення трудових відносин із найманими працівниками відповідно до законодавства

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує.

Неформальна економіка і незадекларована праця сприяють створенню і існуванню недобросовісної конкуренції щодо тих суб’єктів господарювання, які у повному обсязі забезпечують виконання зобов’язань щодо сплати податків, охорони праці і соціального забезпечення працівників.

Використання незадекларованої праці для роботодавця – це:

- додаткові витрати часу та ресурсів на навчання працівників – досвідчені спеціалісти відмовлятимуться працювати на таких умовах або швидко знайдуть краще місце; 

- проблеми з отриманням банківських кредитів та інвестицій; 

- закритий вихід на нові ринки країн ЄС, Канади і ще кілька десятків країн, з якими Україна уклала угоди про вільну торгівлю; 

- істотні штрафи за порушення трудового законодавства у разі перевірки тощо.

Наголошуємо, що оформлення трудових відносин із найманими працівниками відповідно до законодавства, сплата податків та єдиного внеску на загальнообовʼязкове державне соціальне страхування – це міцна оборона України, гарантований розвиток економіки, покращення інвестиційного клімату, зростання рівня соціальної захищеності, благополуччя кожної сім’ї і гідні умови праці для кожного.

 

Про внесення змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує. Наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2024 № 29 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 07.02.2024 за № 193/41538), із змінами і доповненнями, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 14.02.2024 № 75 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 23 січня 2024 року № 29» (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 15.02.2024 за № 238/41583), внесено зміни до форми податкової декларації про майновий стан і доходи.

Накази № 29 та № 75 опубліковано в бюлетені «Офіційний вісник України» від 05.03.2024 № 21 і вони набули чинності з дати опублікування, тобто 05.03.2024. 

Як за допомогою електронних сервісів ДПС отримати довідку про суми нарахованих та виплачених доходів?

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що триває кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2023 року.

Отримати довідку про суми нарахованих та виплачених доходів можна легко і зручно за допомогою електронних сервісів ДПС.

Наприклад, в мобільному застосунку «Моя податкова». Зробити це дуже просто:

  1. Завантажте мобільний застосунок «Моя податкова» в App Store/Google Play.
  2. Ідентифікуйтесь онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису (далі – КЕП) або «хмарного» КЕП. 
  3. Оберіть розділ «Послуги» та натисніть «Отримати відомості про суми виплачених доходів».
  4. Вкажіть необхідний період.
  5. Отримайте результат за 5 хвилин.

Також довідку про доходи можна отримати в Електронному кабінеті:

  1. Увійдіть до приватної частини Електронного кабінету за посиланням  https://cabinet.tax.gov.ua або через вебпортал ДПС https://tax.gov.ua. Доступ до приватної частини Електронного кабінету надається після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням КЕП, через Інтегровану систему електронної ідентифікації – id.gov.ua (MobileID та BankID), за допомогою Дія Підпис або «хмарного» КЕП.
  2. Зайдіть до меню «ЕК для громадян» та оберіть вкладку «Запит про суми виплачених доходів»
  3. Оберіть необхідний період.
  4. Збережіть документ та підпишіть його за допомогою КЕП.
  5. Натисніть «Відправити».
  6. Після обробки запиту до Електронного кабінету направляється файл-відповідь, який містить відомості з Державного реєстру про джерела та суми нарахованого доходу, нарахованого (перерахованого) податку та військового збору.  

Звертаємо увагу, що Відомості про суми отриманих доходів та суми сплачених податків в електронному вигляді надаються починаючи з 1 кварталу 1998 року за будь-які п’ять років (по квартально), з 1 кварталу 2021 року поквартально в розрізі місяців із зазначенням номера кварталу та місяця, відомості за останній звітний період (квартал) надаються через 50 днів після його закінчення.

Послугою можуть скористатися всі громадяни, а також державні службовці або члени їх сімей при поданні щорічної декларації особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Цінуйте свій час та користуйтеся сервісами ДПС! 

Способи подання податкової декларації про майновий стан і доходи

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що продовжується кампанія декларування доходів, отриманих фізичними особами у 2023 році. 

Громадяни, які відповідно до Податкового кодексу України зобов’язані подати декларацію про майновий стан і доходи за 2023 рік (далі – декларація), мають задекларувати свої минулорічні доходи до 01 травня 2024 року.

Громадяни, які мають право на податкову знижку за результатами 2023 року, можуть подати декларацію до 31 грудня 2024 включно.

Декларацію можна подати в один з таких способів:

- особисто або уповноваженою особою;

- поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання;

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Для підвищення рівня добровільності декларування доходів громадян та зручності при поданні декларації в Електронному кабінеті платника створено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», який надає можливість часткового автоматичного предзаповнення декларації.

Електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи»  дозволяє сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, у т. ч. для використання права на податкову знижку.

Часткове автоматичне предзаповнення декларації здійснюється на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податку, та відомостей про обʼєкти нерухомого чи рухомого майна.

Використання цього електронного сервісу:

- скорочує час і витрати при поданні податкової декларації;

- мінімізує помилки при заповненні декларації;

- надає можливість подання копій первинних документів як додаток до податкової декларації в онлайн-режимі.

З нормативно-правовою базою та прикладами заповнення податкових декларацій можна ознайомитися на вебпорталі ДПС у банері «Деклараційна кампанія 2024».

 

Чи можливо на наступний робочий день скасувати помилково проведену через РРО/ПРРО суму розрахунку, якщо було створено Z-звіт?

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує.

Відповідно до вимог п. 9 ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахунки в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов’язані щоденно створювати у паперовій та/або електронній формі реєстраторами розрахункових операцій (далі – РРО) (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг)) або програмними РРО (далі – ПРРО) фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій.

Статтею 2 Закону № 265 визначено, що фіскальний звітний чек – це документ встановленої форми, створений у паперовій та/або електронній формі (електронний фіскальний звітний чек) РРО або ПРРО, що містить дані денного звіту, під час створення якого інформація про обсяг виконаних розрахункових операцій заноситься відповідно до фіскальної пам’яті РРО або фіскального сервера контролюючого органу.

Відповідно до Вимог щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18 лютого 2002 р. № 199, Z-звіт – це денний звіт з обнуленням інформації в оперативній пам’яті та внесенням її до фіскальної пам’яті реєстратора.

Порядок застосування РРО та ПРРО визначено відповідними порядками, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547.

При цьому, ні Законом № 265, ні порядками, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547 чи будь-якими іншими нормативно-правовими актами України не передбачено механізму скасування помилково проведеної через РРО або ПРРО суми розрахунку після створення щоденного Z-звіту та закриття робочої зміни касира.

Граничні строки подання податкової декларації про майновий стан і доходи

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що триває кампанія декларування доходів, отриманих фізичними особами у 2023 році.

Граничні строки подання податкової декларації про майновий стан і доходи:

▼ фізичні особи – підприємці (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування), фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та громадяни – до 01 травня року, наступного за звітним;

Якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем (п. 49.20 ст. 49 Кодексу).

Важливо! За умови якщо у платника податку відсутні підтверджуючі документи щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел і суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції, оформлені згідно зі ст. 13 Кодексу, то відповідно до п. п. 170.11.2 п. 170.11 ст. 170 Кодексу такий платник зобов’язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання податкової декларації  до 31 грудня року, наступного за звітним.

▼ фізичні особи – підприємці (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) у разі припинення підприємницької діяльності – протягом 20 календарних днів місяця наступного за календарним місяцем, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця за її рішенням.

Важливо! У разі проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця за її рішенням останнім базовим податковим (звітним) періодом є період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.

▼ резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, – не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду;

▼ фізичні особи, у яких є право на податкову знижку, – до 31 грудня (включно) року, наступного за звітним.

У ДПІ в Яворівській ДПІ проведено навчання з питань подання звітності в електронному вигляді

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що триває кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році.

У Центрі обслуговування платників Яворівської ДПІ  створено відповідні умови для своєчасного декларування доходів. Щоденно фахівцями Яворівської ДПІ   проводяться навчання щодо роботи в “Електронному кабінеті платника” (https://cabinet.tax.gov.ua). Під час таких зустрічей громадян інформують щодо переваг подання звітності в електронному вигляді, а також на практиці допомагають заповнити та відправити податкову декларацію про майновий стан і доходи (за ідентифікатором форми F0100214). 

Слід зазначити, що  все більше громадян та суб'єктів господарювання надають перевагу зручним та безкоштовним електронним сервісам ДПС. 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь